VUČIĆ DANAS I SUTRA U NEMAČKOJ Tokom boravka u Hamburgu planiran je susret sa Šolcom i drugim zvaničnicima

08:36

07.10.2024

Podeli vest:

Foto: Printscreen/tVPink

Državni vrh Srbije nastavlja i ove nedelje diplomatsku ofanzivu kako bi stavovi naše zemlje bili predstavljeni na više međunarodnih pozornica. U „tefterima“ naših političara su teme poput Kosova i Metohije, poštovanja međunarodnog prava, ekonomija…

Predsednik Aleksandar Vučić boraviće u Saveznoj Republici Nemačkoj danas i sutra, gde će učestvovati na Hamburškoj konferenciji o održivosti. On će biti deo panela „Pregovori o novoj alijansi odgovoran i kružni lanac snabdevanja baterijama“, a tokom boravka u Hamburgu planiran je i susret sa kancelarom Nemačke Olafom Šolcom i drugim zvaničnicima.

Nakon ovog događaja predsednik putuje u Tivat gde će učestvovati na Samitu Brdo-Brioni procesa, čiji je domaćin ove godine predsednik Crne Gore Jakov Milatović. Biće ovo prilika da se razmene mišljenja sa političarima iz regiona. Najpre će biti održana plenarna sednica gde bi, prema najavama, trebalo da govore Milatović, predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar i Hrvatske Zoran Milanović. Namera je da se ojača regionalna saradnja, te da se iskaže potreba za intenziviranjem strateškog dijaloga između Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana.

Ovaj događaj dolazi u trenutku kada su Srbi na Kosovu i Metohiji izloženi svakodnevnom pritisku. Otima im se imovina, hapšenja na osnovu izmišljenih optužbi su česta, Priština ne dozvoljava korišćenje dinara, ljudi su oterani sa svojih radnih mesta, dok se u srpske institucije useljavaju tzv. kosovske, a najavljeno je i da će Srbima sa severa KiM biti isključivana struja.

Predsednik Vučić najavio je ranije, predstavljajući mere za rešavanje krize na Kosovu i Metohiji, da će se do kraja novembra sresti sa 60 svetskih lidera – premijera i predsednika i da će svakome da pokaže činjenice o dešavanjima u našoj južnoj pokrajini.

Erdogan u Beograd

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan posetiće Beograd 11. oktobra, preneo je turski portal „Jeni Šafak“. Navodi se da će Erdogan pre dolaska u Beograd posetiti Tiranu 10. oktobra, a zatim otputovati u Srbiju. Za sada nije saopšteno više detalja o poseti Erdogana Srbiji i Albaniji. Turski mediji objavili su i da će to biti početak Erdoganovog „diplomatskog maratona“, pošto će nakon Beograda otići u ruski Kazanj, gde će se održati 16. Samit BRIKS-a između 22. i 24. oktobra, a očekuje se da će se na samitu susresti i sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Premijer Srbije Miloš Vučević boraviće danas u zvaničnoj poseti Skoplju, tokom koje će se sastati sa predsednikom Vlade Severne Makedonije Hristijanom Mickoskim.

Posle sastanka Vučevića i Mickoskog predviđen je i sastanak delegacije dve zemlje, a zatim i potpisivanje Memoranduma o razumevanju i saradnji u oblasti gasa između Ministarstva rudarstva i energetike Srbije i Ministarstva energetike, rudarstva i mineralnih sirovina Severne Makedonije.

Vučević i Mickoski održaće konferenciju za novinare, a Vučević će se potom obratiti na skupu kojem će prisustvovati predstavnici srpskih udruženja, kulturno-umetničkih društava, političkih partija, kao i srpskih kompanija koje posluju u Severnoj Makedoniji.

Premijer Vučević je pre mesec dana, na sastanku u Beogradu sa potpredsednikom Vlade Severne Makedonije i predstavnikom Srba u toj zemlji Ivanom Stoilkovićem, rekao da dve zemlje nemaju otvorenih pitanja i da će sa Severnom Makedonijom raditi na jačanju regiona i pridruživanju Evropskoj uniji. Tada je takođe rečeno da se očekuje formiranje Komisije za ekonomsku saradnju, kao i da Srbija i Severna Makedonija treba da sarađuju i povodom interkonektora za snabdevanje energentima.

(Pančevac/Novosti)

OVO JE ČUDESAN REZULTAT Vučić: Srbija je danas jedina zemlja kandidat za EU koja ima kreditni rejting

VIŠE OD PRIJATELJA: Predsednik Vučić dočekao Bin Zajeda

BONUS VIDEO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.