SVETSKI DAN BELOG ŠTAPA: Da slepi uvek budu vidljivi

Još više moramo da radimo na podizanju svesti javnosti i šire društvene zajednice o kvalitetima, sposobnostima i mogućnostima slepih i slabovidih osoba, rekla je sekretar Saveza slepih Srbije Jelena Stojanović

16:27

14.10.2024

Podeli vest:

Foto: Milan Šupica

Međunarodni dan slepih, odnosno Svetski dan belog štapa, obeležava se širom sveta 15. oktobra kroz organizaciju različitih manifestacija. U našem gradu, u prostorijama Međuopštinske organizacije Saveza slepih Srbije – Pančevo, okupili su se članovi udruženja na čelu s predsednicom Ružicom Antić, a s njima su bile i sekretar Saveza slepih Srbije Jelena Stojanović i članica Gradskog veća zadužena za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Sanja Patalov Stojadinović.

Potom, šetnjom kroz centar grada sugrađanke i sugrađani, koji su slepi ili slabovidi, želeli su da skrenu pažnju svih ostalih na teškoće koje zbog barijera imaju kada se kreću ulicama, kao i na to da njihov invalididet utiče i na ostale učesnike u saobraćaju. Uspeli su u tome! Brojne Pančevke i brojni Pančevci zastajali su da bi kolonu pustili da prođe, a bilo je i mnogo onih koji su izlazili iz trgovinskih i ugostiteljskih objekata kako bi ih pozdravili.

Šetnja je završena kod zgrade Gradske uprave, gde su se svi zajedno fotografisali. Zatim se svima obratila Sanja Patalov Stojadinović:

– U našem gradu već decenijama obeležavamo ovaj dan koji nije posvećen samo osobama sa oštećenjem vida, već i nama kao zajednici, jer nas podseća na to da moramo da obezbedimo jednake mogućnosti za sve, bez obzira na životne izazove sa kojima se suočavamo. Grad Pančevo je uvek bio posvećen stvaranju uslova koji omogućavaju svim našim sugrađanima i sugrađankama da se osećaju ravnopravno i prihvaćeno. Prethodnih godina smo sproveli brojne programe koji imaju za cilj pobošljanje kvaliteta života osoba sa invaliditetom, ali i dalje moramo da radimo na tome da sve Pančevke i Pančevci imaju pristup resursima koji su im neophodni.

Ona je naglasila da je neizostavna i podrška organizacija koje se svakodnevno bore za prava osoba sa invaliditetom, jer je njihova uloga neprocenjiva, pa im je zahvalila na dobroj saradnji koju imaju sa Gradom. Sanja Patalov Stojadinović je obećala da će Grad Pančevo nastaviti da ulaže u projekte koji omogućavaju ravnopravnost i poboljšanje kvaliteta života svih naših sugrađana i sugrađanki, kao i da pruža podršku i gradi inkluzivnu zajednicu u kojoj će svi imati svoje mesto. Zaključila je:

– Budimo glas onih čiji se glas možda ne čuje dovoljno. Pružimo ruku onima kojima je ona potrebna i kreirajmo zajedno budućnost u kojoj niko neće biti izostavljen. Beli štap je simbol snage, nezavisnosti i upornosti, a vi – osobe s oštećenim vidom – upravo jeste primer hrabrosti jer se svakodnevno suočavate s izazovima i preprekama i neprestano pokazujete koliko ste veliki borci, a Grad će vam u tome biti vetar u leđa.

Jelena Stojanović je zahvalila na srdačnoj dobrodošlici i rekla:

– Savez slepih Srbije je član evropskog i svetskog saveza slepih osoba, u svom okviru ima 44 lokalne organizacije, a pančevačka organizacija je jedna od najstarijih, najaktivnijih, najreprezentativnijih i najtransparentnijih – svim sredstvima, aktivnostima i projektima kroz svakodnevne edukativne, psihološke i socijalne programe, kao i radionice ručnih radova, trudi se i nastoji da kvalitet života i položaj slepih i slabovidih osoba učini boljim. Pančevačka Međuopštinska organizacija ima 465 članova i postoji 78 godina. Slogan ovogodišnjeg obeležavanja Svetskog dana belog štapa jeste da uvek treba da budemo vidljivi, a ne samo na ovaj dan.

Dodala je da se još više mora raditi na podizanju svesti javnosti i šire društvene zajednice o kvalitetima, sposobnostima i mogućnostima slepih i slabovidih osoba, kao i da postoji mnogo problema s kojima se oni suočavaju. Objasnila je:

– Treba raditi na unapređenju usluga obrazovanja. Znamo da Grad Pančevo ima uslugu ličnih pratilaca dece, što je jako dobro, ali bi trebalo da se u narednom periodu svi zajedno zalažemo da se u obrazovne institucije uvede usluga pedagoških asistenata. Isto tako, za sve radno aktivne treba uvesti uslugu personalne asistencije osoba s invaliditetom, jer nama to Zakon o socijalnoj zaštiti omogućava. Takođe, zalažemo se za uvećanje dodatka za pomoć i negu drugog lica.

Jelena Stojanović je govorila i o potrebi postavljanja zvučnih ili govornih semafora i taktilnih staza kako bi i oblast fizičke pristupačnosti bila unapređena u cilju lakšeg samostalnog kretanja slepih i slabovidih osoba:

Treba motivisati poslodavce da nas zapošljavaju. Naš stav je da slepe i slabovide osobe treba posmatrati kroz naše sposobnosti i mogućnosti, a nikako u prvi plan ne treba stavljati naš invaliditet, jer mi mnogo toga možemo i umemo ako imamo adekvatne uslove. Među nama ima pravnika, profesora, muzikologa, fizioterapeuta, tehničara svih struka – mi želimo da radimo i budemo korisni članovi ovog društva, da pokažemo zajednici da živimo s vama, a ne pored vas; društvo treba da nam pruži jednake šanse. Hvala Gradu Pančevu što godinama unazad finansira projekte i programe Međuopštinske organizacije Saveza slepih Srbije – Pančevo. Verujem da ćemo i u budućnosti imati uspešnu saradnju, da ćemo biti partneri, jer samo zajedno možemo da radimo na unapređenju kvaliteta života i položaja svih osoba s invaliditetom na teritoriji Grada Pančeva.

Ružica Antić je zahvalila Jeleni Stojanović i Sanji Patalov Stojadinović na dolasku i rečima podrške, kao i PU Pančevo, čiji su pripadnici obezbeđivali šetnju kroz grad. Ona je pozvala sve prisutne da se vrate u Savez na zakusku i osvežavajuća pića, pa je druženje nastavljeno u prostorijama slepih i slabovidih osoba.

(Pančevac / Siniša Trajković)

OBELEŽEN MEĐUNARODNI DAN SLEPIH: Slabovidi prošetali kroz Pančevo

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.