OPTUŽNICA PROTIV BELIVUKOVE GRUPE IMA VIŠE OD 350 STRANICA:  Sedam ubistava, trgovina drogom, otmica, silovanje…

11:12

17.10.2022

Podeli vest:

BEOGRAD – U Specijalnom sudu u Beogradu u toku je čitanje optužnica kojim se pripadnici organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića terete za sedam ubistava, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmicu i silovanje.
Tužilac je počeo sa čitanjem prve optužnice kojom se grupa tereti za pet ubistava, drogu, oružje, otmicu i silovanje, a koja ima više od 350 stranica.

Prvom optužnicom grupa se tereti da je prvo namamila u kuću u Ritopeku, a potom ubila Aleksandra Gligorijevića Pukija, Gorana Veličkovića, Lazara Vukičevića, Zdravka Radojevića i Milana Ljepoju. Ubijene muškarce su pripadnici na razne načine namamili u kuću u Ritopeku, gde su ih onda mučili kako bi iz njih izvukli informacije, nakon čega su ih ubijali.

Kako je objasnio svedok okrivljeni Bojan Hrvatin, nakon što su ubili ove muškarce, pripadnici gupe su raskomadali njihova tela, fotografisali ih, nakon cega su ih samleli u industrijskoj mašini za mlevenje mesa i ostatke prosipali u Dunav.

Optužnica sadrži slike i prepiske sa kriptovane aplikacije „Skaj“ , na kojima se vide raskomadana tela ubijenih muškaraca, ali i konverzacije između članova klana.

Iz komunikacije koja je preuzeta sa „Skaja“ vidi način planiranja otmice i ubistava, ali i metode mučenja koje su pripadnici koristili tokom lišavanja života petorice muškaraca.

U Specijalnom sudu u Beogradu u toku je čitanje druge optužnice protiv organizovane krimnalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića kojom se terete za ubistva Nikole Mitića i Gorana Mihajlovića.

 

Drugom optužnicom precizirano je da su pripadnici ove grupe oteli Mitića ispred zgrade ambasade SAD zbog sumnje da je pratio vođe grupe.

U optužnici se navodi da su Mitića nakon otmice odveli u prostorije FK Partizan u Humskoj, koju su zvali „baza“, gde su ga tukli, mučili i pokušali da izvuku iz njega informaciju za koga radi.

Foto: Printscreen/YT

Nakon što im je Mitić otključao svoj kriptovani telefon, pripadnici su ga odveli u kuću u Ritopeku gde su ga ubili i samleli, te se rešili ostataka njegovog tela bacajući ih u reku.

U optužnici se navodi da su Belivuk i Mljković preko Mitićevog telefona saznali da je u kontaktu sa Lazarom Vukićevićem koji je bio u suparničkom klanu, a kog su kasnije takođe namamili i ubili.

Tužilac je naveo da su Mihajlovća otrovali u kući u Ritopeku, a da su napravili lomaču u kući u Surduku na kojoj su spalili njegovo telo. Prema navodima optužnice, ostatke spaljenog Mihajlovićevog tela je Belivuk razbio macolom, stavio u džakove i bacili u Dunav.

Prvo pripremno ročište održalo se u martu, a ubrzo nakon toga, u aprilu je uhapšen advokat Dejan Lazarević branilac Miljkovića i Belivuka i još nekoliko članova ove grupe, zbog čega su u dva navrata odloženo pripremno ročište.

Pripadnici grupe su na pripremnim ročištima negirali izvršenje svih dela koja im se stavljaju na teret, navodeći da su slike iz kuće u Ritopeku na kojima se vide pripadnici ove grupe sa ubijenim muškarcima, fotošopirane i da im je „sve namešteno“.

Svi pripadnici su negirali, sem trojice svedoka okrivljenih koji su priznali krivična dela za koja ih terete. Sporazum sa Tužilaštvom za organizovani kriminal sklopili su Bojan Hrvatin, Nikola Spasojević i Srđan Lalić, koji su pristali da za blažu kaznu zatvora pričaju o zločinima koje je počinila grupa.

Po završetku suđenja Hrvatinu će biti izrečena kazna zatvora od 15 godina, Spasojeviću od 14 godina i Laliću od 18 godina. Tužilaštvo za organizovani kriminal je nedavno proširilo istragu protiv Belivuka, Miljkovića i Bojane Belivuk zbog sumnje da su novcem od kriminalne delatnosti kupovali razne luksuzne stvari.

Naredba o sporovođenju istrage doneta je 9. decembra prošle godine u odnosu na Veljka Belivuka, Marka Miljkovića, Bojanu Belivuk, Tanju Miljković, Snežanu Đorđević, Filipa Ivanovskog i Mariju Milutinov, zbog sumnje da su počinili krivično delo pranje novca.

Specijalno tužilaštvo u Crnoj Gori je podiglo optužnicu protiv Belivuka, Miljkovića, Jankovića i Ratka Živkovića zbog otmice Mileta Radulovića zvanog Kapetan.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.