ALBANSKI MEDIJI: U Briselu pronađen zajednički jezik, rešenje će biti predstavljeno u petak! Traže se modaliteti kako da se Srbi sa Kosova vrate u institucije!

09:12

16.11.2022

Podeli vest:

Foto: Printscreen/YT

Načelni dogovor o deeskalaciji situacije na severu Kosova je već postignut, piše Albanijan post i dodaje da će strane u petak 18. novembra izaći sa detaljima. Prema pisanju albanskog medija, Kosovo je prihvatilo da odloži rok za preregistraciju vozila.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Đuzep Borelj rekao je da pronalaženje rešenja za pitanje registarskih tablica pre 21. novembra nema alternativu.
„Kosovska strana pristala da odloži odluku o registarskim tablicama nakon dugotrajnih zahteva Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, ali je za ovo objavljivanje zatražila garanciju od svojih partnera“, navodi medij iz Tirine.

Kako dodaje, trenutno se traže modaliteti kako bi Srbi sa Kosova mogli da budu vraćeni u institucije, koje su napustili na demonstrativan način, nakon što se nisu složili sa odlukom o registarskim tablicama, koja je predviđala opomene, novčane kazne i promenu tablica, prenosi Kosovo onlajn.
„Biće teško pronaći rešenja za one koji su napustili svoje političke funkcije, poput poslanika i gradonačelnika četiri opštine na severu, ali ne toliko teško za administraciju, policiju, pravosuđe“, navodi se u tekstu.

Centralna izborna komisija Kosova je povodom toga donela odluku da zameni deset poslanika Srpske liste u ostavci.
CIK je prošlog utorka prihvatio zahtev predsednice Kosova Vjose Osmani za imenovanje lica za zamenu upražnjenih mesta zbog ostavke poslanika Srpske liste.
Isto tako, Osmani je, nakon sastanka sa predstavnicima političkih stranaka, saopštila da su 18 decembar odredili kao datum izbora u četiri opštine na severu.
Kao što je poznato, od 5. novembra, Severna Mitrovica, Leposavić, Zubin Potoku i Zvečani su bez gradonačelnika.

Mediji su izvestili 9. novembra da je međunarodna zajednica ponudila predlog u tri tačke.
O predlogu se razgovaralo, kako je najavio šef diplomatije Đuzep Borelj, takođe u Parizu, na odvojenim sastancima sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
Prva tačka međunarodnog predloga za izlazak iz trenutne krize bila je da „obe strane potvrde svoju privrženost francusko-nemačkom planu i da se obe strane vrate pregovorima“.
U tački dva izričit je zahtev Vladi Srbije. „Srbija je saglasna da se o zahtevu za Zajednicu opština sa srpskom većinom razgovara samo u okviru celine francusko-nemačkog plana, odnosno kao deo ukupne strukture plana“.

Treća tačka je još jedan zahtev, ali za Kosovo. „Kosovo je saglasno da ublaži mere u vezi sa pitanjem registarskih tablica“, navodi se u predlogu.
Cilj ove tri tačke u vidu zahteva međunarodne zajednice je smirivanje situacije na terenu, povratak u normalu i stvaranje mogućnosti za nastavak dijaloga u Briselu.
„Ovo bi trebalo da bude osnova za povratak dijalogu i postepeni povratak Srba u institucije“, navodi se u predlogu.
Pogledajte u videu i da li Beograd ima vojnu snagu da zaštiti Srbe na Kosovu i Metohiji?
(Sputnik)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.