OVO JE JEDAN OD NAJVEĆIH PROJEKATA IKADA U KOJI JE SRBIJA UŠLA Vučić: EU nam je dala 610 miliona evra na poklon!

13:26

28.02.2023

Podeli vest:

printscreen/Pink Tv

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić dočekao je oko 12 časova na stanici Prokop komesara Evropske unije za susedsku politiku i proširenje Olivera Varheljija.

Obraćanje predsednika Vučića

Predsednik je zahvalio svima na, kako ističe, „nečemu što je ogormno“.

printscreen/Pink TV

– Danas govorimo o jednom od najvećih prijekata ikada u koji je Srbija ušla. Najveća pomoć, najveća podrška, novac. Za ovo živite. Sve od 2000. godine, od kada radimo sa EU ukupno smo dobili 420 miliona evra, nama EU daje 610 miliona evra na poklon. Analizirao sam plate naše iz decembra. Prosečna plata u Nišu bila je 670 evra, Vračar 1250 evra,1150 evra Novi Beograd, a onda vidite da moramo mnogo da ulažemo u cnetralnu Srbiju – rekao je predsednik:

– Niš će biti udaljen od Beograda sat i 40 minuta vozom. Sada menjamo Srbiju. Znate li šta znači brza pruga. Niš – Budimpešta će biti za manje od četiri i po sata.

 

Obraćanje komesara EU

Varhelji je na početku svog govora istakao da je ovo značajan dan, važan za ceo Zapadni Balkan.

– Potpisan je veliki razvojni projekat za ceo region. EU daje 600 miliona evra bespovratne pomoći. Izabrali smo ovja projekat zato što mislimo da može da promeni realnost na terenu za građane južne Srbije i građane celokupnog regiona. Doneće nova radna mesta, ulaganja u oblastima koja su najpotrebnija, da donese novu Srbiju i nov region. Danas ovde imamo saobraćaj koji kreće da se razvija punim zamahom. Ovo će mnoge buduće generacije koristiti – istakao je komesar i dodao:

– Preneli smo oko 150 miliona evra u budžet Srbije i nadamo se da ćremo time moći da ublažimo efekte energetske krize. Uz gas i struju ovo će biti važan razvoj i za EU i zato mi ulažemo u elektromreže, a krajem godine odobrili smo nove projekte u hidrosektoru. Mi smo saveznici i prijatelji i zatpo treba da činimo mnogo više jedni za druge.

printscreen/Pink TV

Prva tranša investicionog granta za izgradnju brze pruge Beograd-Niš u okviru finansijskog paketa za železnički Koridor 10, potpisana je danas u vozu u prisustvu predsednika Vučića i komesara Varheljija.

Sporazum su potpisali i šef regionalnog predstavništva Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan Alesandro Bragonzi i ministar građevinarstva Goran Vesić.

Sporazum se odnosi na gradnju deonice Stalać – Đunis, na trećoj etapi buduće brze pruge, koja će se prva raditi, jer je za tu deonicu idejni projekat već završen i odobren.

 

printscreen/Pink TV

Brza pruga Beograd – Niš biće duga 230 kilometara, a završetak radova se očekuje 2029. godine. Izgradnja će se odvijati u tri etape i to Beograd – Velika Plana, Velika Plana – Paraćin, Paraćin – Niš.

EU će obezbediti finansijski paket uod 2,2 milijarde evra: EIB će obezbediti 1,1 milijardu evra, EBRD 550 miliona, donacija EU je 598 miliona evra, (sada odobreno 265 miliona). Na brzoj pruzi Beograd – Niš se očekuje 2,3 miliona putnika godišnje.

Potom je planiran sastanak članova delegacija Republike Srbije i Evropske unije i povratak u železničku stanicu Beograd centar.

Predsednik sa Varheljijem održao sastanak u vozu

Kako je ranije planirano, predsednik Vučić i Varhelji sa železničke stanice Beograd centar odvezli su se vozom do stanice Ripanj, nakon čega je usledio tet-a-tet sastanak.

Predsednik je pre svega upoznao Varheljija sa aktuelnim železničkim projektima u Srbiji, a zatim istakao da će izgradnjom ove brze pruge biti moguće putovati od Niša do Novog Sada za samo tri sata, a od Budimpešte do Niša za oko četiri i po sata.

– Ovo su velike promene za Niš, u koji će se zahvaljujući evropskoj pomoći vratiti život – kazao je Vučić.

 

(Pančevac/Kurir)

Vučić dočekao Varheija u železničkoj stanici u Prokopu

ODOH NA PETO UMIVANJE OD JUTROS I PRAVAC PROKOP Predsednik Vučić: Kad se pravite da niste umorni, a već za deset minuta imate nove obaveze FOTO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.