DA LI STE PODNELI ZAHTEV: Evo koje su koristi i ko sve ima pravo na penzionersku karticu

12:57

28.03.2023

Podeli vest:

Pixabay

Prijavljivanje za penzionerske kartice počelo je 15. marta, a uslovi i način izdavanja i korišćenja, izgled i sadržaj penzionerske kartice za korisnike prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, odnosno svi benefiti koje kartice pružaju uređeni su pravilnikom koji je objavljen 3. marta u „Službenom glasniku Republike Srbije”.
Pravo na izdavanje penzionerske kartice ostvaruju korisnici prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, odnosno oni koji primaju:

– penzije,
– novčane naknade za pomoć i negu drugog lica,
– novčane naknade za telesno oštećenje,
– privremene naknade po osnovu druge i treće kategorije invalidnosti, odnosno preostale radne sposobnosti,
– korisnici privremene naknade za vreme nezaposlenosti koji nisu prevedeni u invalidsku penziju,
– invalidna deca.

Kartica će biti izdavana na zahtev koji može biti i elektronski, ali podnet preko zakonskog zastupnika ili punomoćnika, elektronski ili PIO fondu. Fond vodi evidenciju o izdatim penzionerskim karticama, pa će na internet stranici biti i spisak nevažećih.
Olakšice preko kartice biće moguće koristiti kod pravnog lica i preduzetnika, a koristiće se uz identifikaciju.

Korisniku koji koristi penzionersku karticu prilikom plaćanja robe i usluga Fond će dodeljivati bodove u saradnji s Poreskom upravom, od koje će dobijati podatke. Za utrošenih 500 dinara korisniku penzionerske kartice Fond će dodeljivati jedan bod, a tokom meseca može ostvariti bodova najviše do visine iznosa prosečne penzije u Srbiji.
Na osnovu prikupljenih bodova, korisnik penzionerske kartice moći će da ostvari određene pogodnosti, kao što su popust, poklon ili nešto drugo, kod davalaca pogodnosti.

Fond će voditi evidenciju o dodeljenim i utrošenim bodovima, a dodeljeni bodovi se neće moći zameniti za novac, te su neprenosivi na druga lica. Fond će i na svom sajtu u odeljku za penzionerske kartice objaviti spisak davalaca pogodnosti.
Kartice će penzionerima omogućiti da obave i zdravstvene preglede, koji će biti organizovani i u parkovima u velikim gradovima i domovima zdravlja. Na popuste pri plaćanju moći će da računaju isprva u pojedinim radnjama, ali se radi na tome da im se takva kupovina omogući i u velikim trgovinskim lancima.
Podela prvih kartica očekuje se već tokom leta.

(Pančevac)

TANJA VERGIĆ TOPIĆ DIREKTORKA FILIJALE PIO FONDA U PANČEVU ZA PANČEVAC: Sve što treba da znate o prijavljivanju za penzionerske kartice FOTO

ISTRAŽUJEMO ZA VAS Kako da proverite RADNI STAŽ preko interneta?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.