PANČEVAC U POSETI ZELENOJ PIJACI: Trgovci spremni za Uskrs! Pogledajte cene namirnica u toku praznika! FOTO
Pripreme za Uskrs, jedan od najradosnijih hrišćanskih praznika, uveliko su u toku, a trgovci na pančevačkoj Zelenoj pijaci potrudili su se da dobro snabdeju svoje tezge.
Građani ovde mogu pronaći sve što im je potrebno za svečanu trpezu, uključujući
jaja i farbe za njihovo ukrašavanje, sveže i suvo voće i povrće, cveće i uskršnje dekoracije.
Jaja i dekoracije na svakom koraku
Iako su mnogi očekivali veliko poskupljenje jaja pred Uskrs, cena ovog proizvoda nije skočila onoliko koliko su to „čaršijske priče” nagoveštavale. Trgovci kažu da je potražnja za jajima zadovoljavajuća i da su obezbedili i bela jaja, koja su u vreme Uskrsa dosta tražena zbog uspešnijeg farbanja. Ona koštaju od 25 do 35 dinara, a moguće je da će pred sam Uskrs biti i skuplja, nagoveštavaju neki trgovci. Cena kokošjih jaja iznosi od 17 do 22
dinara, dok su ona kvalitetnija, koja imaju dva žumanceta, 24 dinara. Pačja jaja koštaju 70, guščija 150 dinara, a kako saznajemo, u ponudi će biti i jaja morke, koja su malena, ali izuzetno cenjena zbog jačine i nenadmašivosti kada je u pitanju običaj tucanja uskršnjim jajima.
Ako želite da ukrasite jaja na tradicionalan način, možete koristiti lukovinu i lišće, što će im dati jedinstven izgled. Lukovina košta 50 dinara po pakovanju, dok najjeftinije farbe za
jaja domaćih proizvođača koštaju 10 dinara, makedonske su 30, a ruske 50 dinara. Onima koji žele da koriste moderniju opremu i boje na raspolaganju su paketi sa specijalnim farbama i ukrasima, koji koštaju od 170 dinara pa naviše. Slične su cene i u supermarketima.
Aktuelne cene:
– Zelena salata 50–60 dinara komad
– Rotkvice 50 dinara veza
– Krastavac 200 dinara kilogram
– Paradajz 220–350 dinara kilogram
– Tikvice 220 dinara kilogram
– Ljuta paprika 40 dinara komad
– Zelen i šargarepa 100 dinara veza
– Kupus 70 dinara kilogram
– Mladi kupus 140 dinara kilogram
– Stari krompir 100–150 dinara kilogram
– Mladi krompir 500 dinara kilogram
– Beli luk 600-800 dinara kilogramu
– Beli luk (na komad) 100 dinara pet komada
– Mladi beli luk 40–50 dinara veza
– Peršun 300 dinara kilogram
– Peršun list 40 dinara veza
– Celer 300 dinara kilogram
– Celer list 40 dinara veza
– Brokoli 350 dinara kilogram
– Prokelj 120 dinara pakovanje
– Paprika babura, crvena 500 dinara kilogram
– Paprika babura, zelena 450 dinara kilogram
– Karfiol 250 dinara kilogram
– Šargarepa 100 dinara kilogram
– Spanać 200 dinara kilogram
Građani zabrinuti zbog cena luka i mladog krompira
Građane je takođe zabrinula cena luka. Luk na pijačnim tezgama košta od 150 do 250 dinara, zavisno od kvaliteta i vrste, a toliko je i u supermarketima. Trgovci kažu da ga teže nabavljaju, kao i da je nabavna cena dosta visoka, a proizvođači da je lan slabije rodilo. Mnoge je šokirala i cena mladog krompira, koja iznosi 500 dinara po kilogramu, ali ona će sigurno pasti kad proleće malo odmakne i kad ponuda bude veća, navode neki trgovci.
Trgovci veruju da će lepo vreme privući više kupaca na pijacu
Uprkos opadanju posete pijaci trgovci na Zelenoj pijaci u Pančevu ne gube nadu. Dok jedni krive konkurenciju supermarketa za manju posetu, drugi smatraju da su ljudi danas pretrpani obavezama i da jednostavno nemaju vremena da svrate do pijace. Ipak, svi se
slažu u jednom: dolazak lepšeg vremena, koje donosi i bogatiju ponudu domaćeg povrća i voća, mogao bi privući veći broj kupaca.
Aktuelne cene:
– Pasulj 350 dinara kilogram
– Ren, domaći 400 dinara teglica od 500 grama
– Suve šljive s košticom 500 dinara kilogram
– Suve šljive bez koštice 600 dinara kilogram
– Orasi 500–800 dinara kilogram
– Bademi 900–1.000 dinara kilogram
– Lešnik 900 dinara kilogram
– Šampinjoni 300 dinara kilogram
– Braon šampinjoni 400 dinara kilogram
– Mak 700 dinara kilogram
– Suvo grožđe, belo 700 dinara kilogram
– Jabuke 50–120 dinara kilogram
– Bela riba 150 dinara kilogram
– Deverika 250–300 dinara kilogram
– Babuška 300 dinara kilogram
– Šaran 750 dinara kilogram
– Som 800 dinara kilogram
– Pastrmka 700 dinara kilogram
– Oslić 480 dinara kilogram
– Filet soma 670 dinara kilogram
– Skuša 470 dinara kilogram
– Škarpina 800 dinara kilogram
– Šaran, šnicle 1.250 dinara kilogram
– Kajmak 1200–1400 dinara kilogram
– Sir 500–800 dinara kilogram
– Pilići 450 dinara kilogram
(Pančevac/Miroslava Cvejin – Galešev)