GRADONAČELNIK STEVANOVIĆ O PORODICAMA U PILOTSKOJ ŠKOLI Grad će naći rešenje

16:02

02.05.2023

Podeli vest:

Milan Šupica

U zgradi u javnoj svojini Grada Pančeva – nekadašnjoj Pilotskoj školi na Kotežu 2 živi osam porodica, nekadašnjih radnika „Trgoprodukta”, još od 1993. godine. Ovom temom bavili su se i beogradski mediji, pa je za „Novosti” gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović rekao:
– Grad intenzivno radi na pronalaženju rešenja za preseljenje porodica koje trideset godina žive u zgradi nekadašnje Pilotske škole, kada im je ovde dodeljen prostor kao „nužni smeštaj”.
Stevanović je istakao da je zgrada u javnoj svojini Grada i da je cilj da se stanarima pomogne i da se obezbede uslovi za život dostojan čoveka, ali da to sve mora biti urađeno u skladu s pozitivnim pravnim propisima Republike Srbije. Gradonačelnik je objasnio da moraju postojati određeni pravni osnovi, kako bi se znalo kome se šta može dodeliti, i kazao da postoji još socijalno ugroženih ljudi kojima je potrebna pomoć, a da su na listi prioriteta svakako i stanari iz naselja Kotež 2.
Nedavno je pokrenuta inicijativa-peticija udruženja građana iz Pančeva čiji je cilj trajna zaštita ovog objekta i njegova obnova, a u funkciji javne upotrebe, usmerene ka edukaciji mladih. Između ostalog, pokretači peticije navode da je Zavod za zaštitu spomenika kulture zainteresovan za pružanje stručne pomoći, te da posebnu notu inicijativi daje i ovogodišnji jubilej obeležavanja prvog noćnog leta u istoriji vazduhoplovstva koji je ostvaren na liniji Pančevo–Istanbul, što, kažu, svedoči o ulozi naše sredine u globalnom razvoju vazduhoplovstva.
Prema njihovom mišljenju, u obnovljenom objektu bi trebalo da budu postavke izložbi o istoriji domaćeg vazduhoplovstva, da se u njemu promoviše kultura, da to bude prostor za udruženja i klubove iz iste sfere, za radionice za mlade, a da bi trebalo misliti i o delu komercijalnih prostora za ostvarivanje finansijske održivosti budućeg kompleksa.
Gradonačelnik Aleksandar Stevanović podvukao je da je objekat devastiran i da je pitanje koliko je isplativo ulagati u njegovu obnovu, te da je „neozbiljno potpisivati bilo kakvu peticiju i tražiti bilo šta dok ove porodice žive u uslovima nedostojnim čoveka”.
S. T.

PREDRAG ŽIVKOVIĆ, DIREKTOR JKP GREJANjE: Grejna sezona bila je uspešna, uskoro sledi remont za novu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.