DODIR MAKEDONIJE: Održana manifestacija Dani makedonske kulture u Beogradu FOTO

15:14

12.06.2023

Podeli vest:

Pančevac

Manifestacija Dani makedonske kulture „Dodir Makedonije“, održana je po 13. put u Beogradu. I ove godine posetioci su bili u prilici da uživaju u bogatom kulturno-umetničkom programu.

Manifestacija je počela izložbom „Oči vide sve“, autorke Gordane Janevske iz Skoplja.
Autorka je izrazila zadovoljstvo što su upravo ovom izložbom otvoreni Dani makedonske kulture u Beogradu. Kaže da izložba nosi naziv „Oči vide sve“, jer je svaki dan za nju različit  i njene oči svakoga dana vide lepotu. Prema njenim rečima, pokušala je ovom izložbom tu lepotu da prenese na platno.

Pančevac

Takođe, održano je i veče posvećeno Vasilu Hadžimanovu. Tom prilikom prikazan je dokumentarni film „Feniks iz Kavadaraca“ Miše Netkova. Da se muzika koju je Vasil Hadžimanov sakupljao i danas čuva od zaborava, pokazali su svojim nastupima KUD „Vasil Hadžimanov“ iz Jabuke i Pevačka grupa „Makedonium“ iz Beograda.

Pančevac

U okviru manifestacije priređena je i izložba knjiga „Makedonska književnost prevedena na srpski jezik“ u Narodnoj biblioteci Srbije.

Pančevac

Zahvaljujući saradnji kinoteka iz Makedonije i Srbije, predstavljena je restaurirana verzija prvog makedonskog igranog filma „Frosina“. Premijera ovog filma održana je 28. juna 1952. godine u Skoplju. Snimljen je u crno-beloj tehnici, na traci od 35 mm, u trajanju od 79 minuta. Restaurirana verzija, odnosno blu-rej disk pojavio se u čast 70. godišnjice od snimanja ovog umetničkog ostvarenja.

Pančevac

Izložba „Biseri Ohridskog jezera“ umetnice Iskre Peneve otvorena je u Pedagoškom muzeju u Beogradu. Reč je o fotografijama nastalim u periodu od 2011. do 2014. godine duž obale Ohridskog jezera. Izložba predstavlja neobičnu ljubavnu priču mladića i njegovu potragu za ljubavlju.

Pančevac

Takođe, u Pedagoškom muzeju u Beogradu, promovisana je zbirka poezije Olivere Docevske „Per Aspera Ad Astra“ (poznata latinska izreka koja se prevodi  „Preko trnja do zvezda“).

Udruženje „Makedonium“ Beograd

Manifestacija je završena solističkim koncertom flautistkinje Biljane Kamčeve.

Pančevac

Organizator manifestacije je Udruženje Makedonaca „Makedonium“ iz Beograda, uz podršku Nacionalnog saveta makedonske nacionalne zajednice u Republici Srbiji i Ministarstva kulture.

(Pančevac/AM)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.