MAZNIK FEST U JABUCI: Održana prva manifestacija pripreme tradicionalnog makedonskog specijaliteta FOTO I VIDEO

18:53

17.06.2023

Podeli vest:

Pančevac

Po prvi put u Jabuci organizovana je gastronomska manifestacija „Maznik fest“. Udruženja sa teritorije Južnog Banata, ali i iz Banjaluke, takmičila su se u pripremi pita na tradicionalan način.

– Rado se odazivamo ovakvim manifestacijama. Nastojimo da čuvamo tradiciju, a ovo je sjajna prilika da razmenjujemo iskustva –  kaže Ljubica Jovanović iz Udruženja žena „Neolit“ Starčevo.

Pančevac

– Danas pravimo pitu od zelja i sira. Do sada nisam imala prilike da se upoznam sa tradicionalnim makedonskim jelima, tako da verujem da ćemo nešto novo naučiti – izjavila je Zorica Nikolić iz Udruženja žena „Dolovke“.

Pančevac

– Na sličan način mi u Banatu  razvlačimo testo za pitu kao što je i makedonski maznik. Jedino što mi testo premazujemo svinjskom mašću – kaže Marika Krstevski iz Udruženja žena „Glogonjke“

Pančevac

– Nije teško napraviti tradicionalni makedonski maznik. Važno je da se testo lepo umesi, onda ni razvlačenje kora nije teško. Važno je da čuvamo od zaborava tradicionalna jela i prenosimo svoje znanje mladima, istakla je Lena Jovanovski iz Udruženja žena „Ilinden“ Jabuka.

Prvo mesto osvojilo je Kulturno društvo Makedonaca „Vardar“ iz Banjaluke.

– Mnogo mi je drago što smo danas u Jabuci i deo smo ove zaista lepe manifestacije. Imamo dobru saradnju sa Udruženjem „Iliden“. Nadam se da će ova manifestacija postati tradicionalna, jer je maznik makedonsko jelo koje svi vole – kaže Zoran Mitrovski, predsednik Kulturnog društva „Vardar“ iz Banjaluke.

Organizator manifestacije je Udruženje Makedonaca „Ilinden“ iz Jabuke.

– Budući da je ovo prva manifestacija pripreme tradicionalnog makedonskog specijaliteta, maznika, veoma sam zadovoljan odzivom.  Pored našeg Udruženja „Ilinden“, pridružili su nam se Udruženje „Neolit“ iz Starčeva, „Dolovke“, „Glogonjke“ i Kulturno društvo „Vardar“ iz Banjaluke. Cilj manifestacije je negovanje tradicije i običaja Makedonaca –  izjavio je Blagoja Sokolovski, predsednik Udruženja „Ilinden“ iz Jabuke.

U kulturno-umetničkom delu programa nastupila je Pevačka grupa pri KUD „Vasil Hadžimanov“ iz Jabuke.

ETNO DAN U KAČAREVU: Tradicionalni proizvodi predstavljeni na platou ispred Mesne zajednice FOTO i VIDEO

(Pančevac/AM)

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.