BRZO I JEDNOSTAVNO DO KATASTRA Novi servis republičkog geodetskog zavoda E-ARHIV

09:56

07.07.2023

Podeli vest:

Printscren/YT
Građani će od sada moći da provere čitav istorijat vlasništva nad nepokretnostima koje žele da kupe. To će im omogućiti nova aplikacija eArhiv Republičkog geodetskog zavoda, koja omogućava uvid u celokupan njihov arhiv. Nova usluga je i deo razvoja digitalnih usluga u okviru reforme zemljišne administracije u Srbiji, uz podršku Svetske banke.
Odnedavno radi testni servis eArhiv, nova aplikacija Republičkog geodetskog zavoda pomoću koje „na klik” potpuno besplatno, 365 dana u godini tokom celog dana, može da se izvrši uvid i pristup dokumentima iz baze podataka Digitalnog arhiva ovog zavoda.
Aplikacija je otvorena za sve građane, ali će od posebne pomoći biti advokatima, javnim beležnicima, posrednicima u prometu i zakupu nepokretnosti i drugim profesionalnim korisnicima. Preko ovog servisa javni beležnici i advokati imaće kompletan uvid u istorijat i pravni kontinuitet vlasništva nad nepokretnostima. To znači da neće više biti potrebe da se građani bespotrebno upućuju na katastar, pošto će svi potrebni podaci biti dostupni kod notara. Ovaj pristup će omogućiti i advokatima efikasnije obavljanje poslova, što će doprineti očuvanju pravne sigurnosti na tržištu nepokretnosti, saopštio je Republički geodetski zavod.
Elektronska dostava dokumenata
Bitno je i to da će građani, pored uvida i pregleda arhive, moći da naručuju skenirane arhivske dokumente iz centralne baze Republičkog geodetskog zavoda, bez procedure i podnošenja zahteva u katastru. Jer, osim digitalnog pristupa, jedna od prednosti novog sistema jeste mogućnost preuzimanja svih naručenih dokumenata overenih sertifikovanim digitalnim pečatom i elektronsko plaćanje, što doprinosi efikasnosti, pravnoj sigurnosti i eliminisanju rizika od grešaka, kaže se takođe u saopštenju RGZ-a.
Uskoro i arhivski planovi
Zasad, u prvoj fazi će biti dostupni podaci iz zemljišno-knjižnih uložaka i zemljišnih knjiga / glavnih knjiga. A Republički geodetski zavod obećava da će u narednoj fazi proširiti svoju ponudu i omogućiti pristup i drugim tipovima arhivske dokumentacije, uključujući zbirke isprava, arhivske planove i druge vrste dokumenata.
Do sada je funkcionisao i servis eKatastar, koji je omogućavao pretraživanje podataka o nepokretnostima koji su u Službi za katastar nepokretnosti s naznačenim datumom ažurnosti bili u statusu „aktivni”. Ovi podaci su organizovani po opštinama, a nepokretnosti se mogu pretraživati u okviru katastarskih opština izabrane opštine.
I servisu eArhiv građani mogu da pristupe preko veb-sajta Republičkog geodetskog zavoda na adresi arhiv.rgz.gov.rs.
(Pančevac)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.