UPIS NA FAKULTETE BEOGRADSKOG UNIVERZITETA: Drugi upisni krug zakazan za 31. avgust

10:21

31.07.2023

Podeli vest:

PIXABAY

Decenijama je Beogradski univerzitet privlačio pančevačke srednjoškolce. Proteklih godina mnogi naši sugrađani svoje školovanje su nastavili na Novosadskom univerzitetu ili u inostranstvu, ali i danas je Beogradski univerzitet glavni favorit kada je reč o studiranju. Najveći razlog zašto je to tako jeste njegova blizina, a samim tim manji su troškovi, jer se ne plaća smeštaj. Stoga naši sugrađani koji žele da nastave školovanje mogu da pokušaju da upišu neke od fakulteta jer je posle prvog upisnog kruga na BU ostalo mesta. Drugi upisni rok na Beogradskom univerzitetu zakazan je za 31. avgust.
Oni koji nisu uspeli da postanu studenti u prvom roku imaju mogućnost da to urade do kraja leta, jer je ostalo slobodno još 1.893 mesta za budžetske studente i 1.849 za samofinansirajuće brucoše. Polaganje prijemnog ispita biće održano 4. i 5. septembra, a rezultati će biti objavljeni najkasnije 6. septembra do 12 sati na preliminarnoj rang-listi, dok konačna lista mora biti objavljena najkasnije 11. septembra u 16 sati. Drugi upisni rok biće završen do 14. septembra, nakon objavljivanja konačne rang-liste Univerziteta u Beogradu.

Na četiri fakulteta su podeljeni svi indeksi, a to su FON, ETF, Arhitektonski fakultet i Fakultet bezbednosti. Na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja preostala su tri mesta, a na Farmaceutskom ima još pet mesta (za studije na engleskom). Pored četiri popunjena fakulteta (za budžet i samofinansiranje), na sedam fakulteta nije ostalo nijedno budžetsko mesto. To su Pravni i Ekonomski fakultet, Fakultet političkih nauka, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, Veterinarski, Stomatološki i Farmaceutski fakultet.
Kada je reč o slobodnim mestima za septembarski upisni rok za osnovne akademske, integrisane akademske i osnovne strukovne studije za školsku 2023/2024. godinu na fakultetima Univerziteta u Beogradu, najviše budžetskih mesta ima na Poljoprivrednom fakultetu – 323. Odmah zatim je Filološki sa 236, dok na Matematičkom ima 130, a na Šumarskom 125 mesta. Na Rudarskom ima slobodnih 165, a na Tehnološkom 160 budžetskih mesta. Na Saobraćajnom ima tek 19, a na Geografskom 48 mesta.

Kako bi pospešila upis na pojedine fakultete koji školuju zanimanja za kojima Srbija vapi, država je pokrenula program stipendiranja deficitarnih profesorskih zanimanja. Naime, Ministarstvo prosvete raspisalo je konkurs za dodelu studentskih stipendija studentima visokoškolskih ustanova koji se školuju za zanimanja od naročitog značaja, a stipendija se isplaćuje u dvanaest jednakih mesečnih rata. Ove školske godine mesečna rata stipendije iznosila je 16.200 dinara, a Ministarstvo prosvete najavljuje da će za narednu školsku godinu ona biti značajno povećana. Tačan iznos stipendije za školsku 2023/24. godinu biće poznat u septembru.
Pravo da se prijave na konkurs za školsku 2023/24. godinu imaju studenti visokoškolskih ustanova čiji je osnivač Republika Srbija ili autonomna pokrajina, upisani prvi put u tekućoj školskoj godini u drugu ili treću godinu studija prvog stepena određenih studijskih programa.
Uslov je da budu na budžetu, da nisu u radnom odnosu, da nisu gubili nijednu godinu tokom studija, da su položili sve ispite iz prethodnih godina studija i postigli prosečnu ocenu najmanje 7,50. Na konkurs se mogu prijaviti studenti druge i treće godine prvog stepena studija upisani na jedan od sledećih studijskih programa: Matematički fakultet – modul Profesor matematike i računarstva; Filološki fakultet – modul Jezik, književnost, kultura, Engleski jezik, Nemački jezik i modul Srpski jezik i književnost i Fizički fakultet – bilo koji studijski program.

Studenti koji ostvare pravo na stipendiju, a upisani su na studijske programe koji u svom nazivu nemaju odrednicu profesor ili nastavnik određenog predmeta, obavezuju se da tokom daljeg studiranja iz grupe izbornih predmeta biraju predmete iz oblasti didaktike, pedagogije, metodike nastave i psihologije. Pored toga, stipendista se obavezuje da će u roku od dve godine od diplomiranja prihvatiti posao u školi na teritoriji Srbije koji mu se ponudi i da će ostati da radi u školi najmanje onoliko koliko je primao ovu stipendiju. U suprotnom, on će, u celosti, u dvostruko dužem roku od vremena u kojem je primao stipendiju, vratiti ukupan iznos stipendije, uvećan za referentnu kamatnu stopu Narodne banke Srbije.
Rok za prijavljivanje na konkurs je od 2. do 31. oktobra, a više detalja objavljeno je na sajtu Ministarstva prosvete.

Z. Stanižan

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.