SRBIJA JE U FINALU SVETSKOG PRVENSTVA! Briljantna partija naših košarkaša protiv Kanade 95:86 VIDEO

11:00

08.09.2023

Podeli vest:

printscreen/RTS

Košarkaška reprezentacija Srbije plasirala se u finale Svetskog prvenstva savladavši u Manili Kanadu rezultatom 95:86. Za zlato će se nestvarni „orlovi“ u nedlju boriti sa pobednikom meča Sjedinjene Američke Države – Nemačka.

„Nemaju naši šanse“, bio je jedan od glavnih komentara kada se izborilo polufinale, jer je predsotjeći rival bio jači nego svi prethodni. Kanada je ne samo satkana od NBA igrača, a ima ih sedam (Dort – Oklahoma, Aleksander-Voker – Minesota, Gildžis-Aleksander – Oklahoma, Pauel – Dalas, Beret – Njujork Niks, Olinik – Juta, Bruks – Hjuston), već uz mladog, a 224 centimetra visokog Ideja sa Perdju univerziteta i četiri vrlo dobra „evropska“ igrača, Unikahinog Edžima, Aleksandera iz Hapoela iz Tel Aviva, te Skraba iz Bččešehira i Bel-Hajnsa iz Saragose, koji je prošle sezone igrao za Budućnost i prilično dobro zna mentalitet i mogućnosti srpske košarke.

Dakle, kada se na papir stavljalo „ko je jači“ individualno, to je bila Kanada. Kada se stavljalo ko je dosad bio bolji na ovom turniru, to je bila Kanada, jer je izbacila moćnog Dončića i Slovence, sa 30 razlike nokautirala kandidate za zlato, Francuze, sa 26 Letonce koje je jedan šut delio od polufinala.Ali, šta je bilo – nije važno kada na red dođe „sada“. Ko je bolji na papiru ništa ne znači ako to ne dokaže na parketu. A tamo… tamo mudrost, smirenost i veće srce odlučuju. I to samo ako skladno funkcionišu.Na fantastičnu individualnost Kanađana odgovoreno je timskom igrom. Šai Gildžis-Aleksander, koji je prošle sezone postigao preko 30 poena po NBA meču, sveden je na pet u prvom poluvremenu. Dilon Bruks, samoproglašeni najbolji defanzivac na spoljnim pozicijama „ne samo u NBA nego u svetu“ gledao je Avramovićev čas individualnog ponašanja odbrane, a srpskog kada se o kolektivnoj defanzivi radi. Na pik-en-rolove Kanade odgovarano je tako širokom lepezom, da rivali Srbije nisu znali kad šta da očekuju. Mada, jedno su mogli da vide vrlo brzo:

Printscreen/RTS

Nema uopšte odustajanja, ni roptanja kod ovih „orlova“.Ni kada se lakat zarije u stomak, kao Dobriću, a rival iskoristi njegovo ležanje da postigne trojku. Jer onda isti taj Dobrić ustane, stisne zube i uzvrati – trojkom.

Nema roptanja ni kada najbolji glumac na terenu, a svakako dobar igrač, Keli Olinik, koji je četiri puta u karijeri pobedio Jokića, četiri puta padne i iznudi prekršaje rivala, od kojih je svih „za glavu veći“. Ne, nema u ovoj ekipi „orlova“ takvih stvari. Šta god da se desi, odgovor je bio bodrenje, ako niste glavni glumac u toj sekundi, a ako jeste, onda poruka „Nema veze. Nema veze“. Kao kada bi Bogdanović na dobro odigranu odbranu rivala postigao trojku preko ispruženih ruku. Vežbao je on u „Pioniru“ da šutira preko visoko podignutih metli, zato „nema veze“ šta rival pokušava ako je odlučnost tu, ako je srčanost prati, a dobro osmišljenog plana se svi drže.

Pred sam početak meča, Košarkaški savez Srbije je, zbog silnih ocena i procena da Pešićevi izabranici nemaju šanse, na društvenim mrežama pustio snimak naše nacionalne selekcije uz muzičku podlogu u vidu trubača koji sviraju melodiju „Otpisani“. Takvi su u ovaj meč ušli Srbi, u tuđim glavama – ne u svojim, zato su i imali +13 na poluvremenu.

Očekivano, odgovor ekipe čiji je strateg Đordi Fernandez Tores, bio je i veća agresivnost u odbrani (na momente i prelazak na zonsku), i veće korišćenje glavnog asa („SGA“ je ubacio devet poena u trećem segmentu) pa se, uz neke lošije procene Stefana Jovića, a manjak neophodnog kretanja ostalih u pojedinim ofanzivnim akcijama, prepolovila prednost Srbije. Ipak, Jović se vrlo brzo „pribrao“, pridružio mu se Dobrić, potom i Gudurić, pa je vođstvo vraćeno na ono sa velikog predaha.A onda, početak četvrte deonice. Najvažnije u meču.I to početak kao iz snova.
Avramović krade loptu i poentira. Posle nove osvojene lopte, Gudurić pogađa trojku. Davidovac posle još jedne izvrsne odbrane odvodi Srbiju na 82:65. „Otpisani“, koji „nemaju šanse“, držali su čas iz organizovane igre, nošene timskim duhom. Kanada se, zato, oslonila na kanonadu sa distance i svog tada najboljeg igrača, Bereta, te ja polovini poslednje četvrtine prednost bila deset razlike, a Pešić vratio na parket skoro celu početnu petorku (Stefan Jović, Bogdanović, Dobrić, Milutinov), s tim da je umesto lakše povređenog Nikole Jovića igrao Davidovac. Uz Bogdanovićeve bravure otišlo se na +15 uz četiri minuta do kraja. Sve što je suparnik potom pokušao, a dao je sve od sebe da izvede čudo – nije urodilo plodom jer… čudo je imalo posla negde drugde. U dvorani u Manili ostala je samo rešesnost Srbije da – na tom parketu bude i kada se igra finale.Tako će i biti.Koliko god „otpisanima“ budu zvali ove momke iz zemlje košarke.

Printscreen/RTS

KRAJ! Srbija – Kanada 95:86
39′ – Milutinov pokušava da proigra Davidovca, lopta od nogu Kanađana pokreće njihovu kontru, i oni poentiraju – 95:81. Potom je Dort faulirao Milutinova, još 1:28 do kraja. Selektor Kanade šalje celu novu petorku na parket.

38′ – Kakva odbrana Srbije, dva napada zaredom, Bogdanović poentira u prodoru, potom u novoj kontri i Davidovac, Srbije odlazi na 95:79, srpki navijači u hali u transu pevaju „Serbia’s on fire“

37′ – Stefan Jović je dugo držao loptu, na kraju uz zvuk sirene šutnuo sa osam metara i nije pogodio. Jošp 3:23 do kraja, 12 razlike.

37′ – Na 3:49 Bruks daje koš pored Bogdanovića, a onda svojim padom „tera“ sudije da dosude prekršaj Milutinovu (treći) – s linije penala primiče Bruks Kanadu na 91:79

36′ – Bogdanović pogađa iz prodora, posle lepog dvokoraka, a Beret nije precizan (konačno). Kapiten Srbije potom daje trojku! 91:76!

35′ – Bune se sada naši zbog načina na koji je dosuđen prekšraj na Beretu, koji sa ta dva penala smanjuje prednost Srbije na 86:76. Još 5:09 do kraja.

35′ – Ponovo naši ne koriste napad (Bogdanović nije precizan sa poludistance), Srbi prave treći timski prekršaj u 4. deonici. Kanađani su načinili samo jedan.

35′ – Na petnaest razlike za Srbiju, 86:71, Kanada se oslanja na svog najraspoloženijeg igrača, Bereta, koji daje koš za 86:73. „Orlovi“ potom greše u napadu, a Davidovac faulira „SGA“ pri šutu.

33′ – Bruks pogađa trojku, naši ne koriste naredni napad, ali ni Kanađani svoju akciju – 82:68. Avramović potom daje koš iz prodora, a onda nova trojka Bereta iz levog ugla 84:71, posle njegovog 17. poena.

32′ – Maestralno su ušli Srbi u posledu deonicu, sad i Davidovac pogađa, 82:65! Traži Kanada tajmaut

31′ – Kradu rivali („SGA“) Petruševu, ali kradu i naši loptu rivalima, a onda Gudurić pogađa trojku iz levog ugla – 80:63. Beret u kontri daje poene.

31′ – Avramović krade loptu rivalima i poentira – 77:63! Kanada potom promašuje trojku!

Printscreen/RTS

Kraj treće deonice, nisu Kanađani dali trojku, Srbija vodi sa 75:62 posle vrlo, vrlo burnih deset minuta. Kanada je zaigrala bolje, konkretnije i agresivnije, prepolovila zaostatak, no kada se Stefan Jović „probudio“ posle početnih loših procena u toj četvrtini, a Dobrić, pa Gudurić nastavili u tom ritmu, vratila se prednost „orlova“.

30′ – Još jedna trojka Srbije, Marinković pogađa… a onda tehnička greška Pešiću zbog ulaska u teren, na 8,3 sekunde do kraja treće deonice.

30′ – Dva brza koša Kanađana, ali Gudurić između ta dva pogotka daje trojku – 72:62.

29′ – Dobra situacija. Gudurić prodire pored gorostasa Ideja, koji ga faulira. Marko Gudurić pogađa jedno bacanje, ali hvata loptu, daje Avramoviću koji je brzopleto krenuo napred i … pogrešio u dodavanju.

28′ – Vrlo interesantno! Kako je Idej ušao, Milutinov je izašao, a onda je kanadski selektor rekao Ideju da izađe?! A onda ga, koji sekund kasnije, vraća. Neverovatno…

28′ – Mladi Idej ulazi u igru. Ima 228 cm.

28′ – Pogađa Milutinov iako fauliran! Imaće slobodno bacanje, posle pogotka pored trojice. Srbija vodi 67:58

27′ – Fauliran je Bogdanović u prodoru, na 63:56 za Srbiju. U novoj akciji, Dobrić u prodoru postiže koš – 65:56, posle njegovog 16. poena, no odmah uzvraća, u vrlo broz igri, Aleksander-Voker (10. poena), 65:58 na semaforu

26′ – Milutinov okružen trojicom u ovoj kanadskoj zoni – uspeva da proigra Dobrića koji utrčava. No, odgovara Šai iz skoka unazad, a onda i Stefan Jović prodorom – 63:54. Važno je da plej Srbije proradi, bio je izuzetno važan protiv Litvanije…

26′ – Kanađani prilaze na 59:52, a drugi put zaredom igraju zonsku odbranu.

25′ – Jović ostaje u igri, pogađa koš rivala u narednoj akciji, ne i dodatno bacanje. Malo nas ta slobodna bacanja „ne slušaju“. A Kanada sve bolja sa distance, Aleksander Voker daje trojku, 2/2 ima iz daljine – 57:50, a onda Dobrić pogaađa posle utrčavanja!

24′ – Dobrić nije pogodio sa distance, a Kanada potom svoj napad završava prodorom Bereta pored Nikole Jovića, koji se odmah uhvatio za nogu. Izgleda da je nezgodno stao… Uh … – 55:47

24′ – Bruks faulira Bogdanovića u prodoru, kapiten Srbije pogađa jednom – 55:45. Dilon Bruks izlazi zbog 4. lične, a Keli Olinik je napravio grešku u napadu, faulira laktom Jovića – treća lična. Lopta za Srbiju. Stefan Jović ponovo, treći put ne pogađa koš rivala, no lopta od Kanađana odlazi u aut.

23′ – Loše su naši ušli u drugo poluvreme, beži im lopta, rival u kontri ne poentira, ali Stefan Jović trećim prekršajem šalje Kanađane (Bereta) na liniju za slobodna bacanja. Srećom, on promašuje oba!

22′ – Bogdanović promašuje, rival takođe (uz nedosuđeni faul u napadu), a onda Nikola Jović sa čeone linije, hrabro, sa pet metara šutira i daje koš, no opet Dilon Bruks ubacuje trojku – 54:45

22′ – Naši nisu dobro organizovali prvu akciju, Milutinov je bio predaleko od koša s loptom u ruci, potražio Jovića, ovaj u poslednjoj sekundi šutira, ne pogađa, a u kontri Kanada daje trojku (Bruks). Naši ponovo ne pogađaju (Jović), a onda na promašaj rivala, greše „orlovi“ u dodavanju. Srećom, Kanada ne pogađa trojku.

21′ – Počela je 3. deonica. Malo je potom igra zaustavljena, sat nije nešto radio kako treba, ali je brzo sve rešeno.

KRAJ POLUVREMENA, Srbija vodi sa 52:39. Akcija preko celog terena za manje od tri sekunde nije bila dovoljno brzo izvedena da bi Milutinov šutirao na vreme. Srbija, naravno, zasluženo vodi: šutirala je daleko bolje od suparnika 72% za dva poena i 50%za tri, naspram 43% i 42% rivala. U asistencijama je 11:11, u skokovima 17:9 za „orlove“, u izgubljenim loptama 8:8. Bogdnaović najefikasniji sa 15 poena, Milutinov je ubacio 11, Dobrić 10, a kod Kanađana Beret 10, Olinik 7, dok su Pauel i „SGA“ dali po 5. Ovo je bilo izvrsnih 20 minuta, ali kanadska ekipa je od onih koje „kasno pale“ i, kako su izuzetno opasni igrači u pitanju, apsolutno ništa nije gotovo…

Printscreen/RTS

20′ – Bio je Srbiji na raspolaganju još jedan tajmaut, pa je i on zatražen. Gre’ota da se baci…

20′ – Šteta. Avramoviću Olinik krade loptu u situaciji 1 na 1, Kanada poentira iz konte. Još 2,9 sekundi do kraja druge četvrtine, rezuzltat je 52:39, Pešić traži tajmaut.

20′ – Nikola Jović je naseo na lukavu fintu suparnika, ali srećom trojka nije pogođena. Na drugoj strani terena Avramović je iznudio ličnu Šaija Gildžisa-Aleksandera i sa linije penala donosi 52:37 (tehničku su dobili rivali).

19′ – I dalje 47:37, a borba se zahuktava. Pauel se buni zbog sudija što je nezgodno pao, tvrdeći da je zbog položaja tela rivala mogao da slomije vrat. Na drugoj strani terena, Kanađani guraju Milutinova, koji ovoga puta koristi oba penala – 49:37. Još 1:16 do kraja 2. deonice.

 

18′ – Odlazi Srbija na +10, posle dodavanja Stefana Jovića i srećnog odbitka za Milutinova koji poentira.

18′ – Dobrić se iznervirao, pridigao – dao trojku! Na koš rivala, Milutinov odgovara zakucavanjem – 43:35. Beret promašuje trojku.

17′ – Bogdanović uzvraća pogotkom iz igre na dobra bacanja rivala – 38:30. Dobrić biva fauliran, sudije to ne vide, naš reprezentativac leži i drži se za ruku, Kanada daje koš… Pa, da li je moguće…

16′ – Posle pogođenog samo drugog slobodnog bacanja Milutnova (36:28), Nikola Jović faulira pod košem Olinika, ali Pešić traži da se pregleda video-snimak. Sudeći po onom inicijalnom snimku, biće da su sudije u pravu što se prekršaja tiče…

15′ – Dobrić dobro čuva Šaija Gildžisa-Aleksandera, no na kraju je dosuđen prekršaj nad prvom zvezdom Kanade. On promašuje prvo bacanje, ne i drugo – 38:28. „SGA“ je prosečno prošle sezone davao 31 poen po NBA meču. Za sada tri poena, za nepunih 13 minuta na parketu.

14′ – Posle obostranih pozicionih napada, u polu-kontri Srbija vrlo lepo, uz skok-šut poenitranje, stiže do 35:25, ali Nike Aleksander odgovara u tranziciji – 35:27. Na drugoj strani terena, Kanada izlazi iz bonusa, usled drugog prekršaja Olinika.

13′ – Dobrić zaustavlja Nikela Aleksandera, koji promašuje šut, a na drugoj strani terena malo je požurio Avramović sa trojkom. Promašio je, no na drugoj strani terena fanastičnom odbranom pomenutog Aleksandera tera da pogreši. Nažalost, naši nisu to „sankcionisali“ pogotkom, ali su iznudili faul Dorta u napadu (nad Bogdanovićem, posle sopstvenog promašaja). I dalje je 31:23. Burni minuti…

13′ – Petrušev je iznudio faul Bereta, a u novoj akciji Srbije Bogdanović se odlično snalazi posle promašaja i ofanzivnog skoka Davidovca, pogađa trojku – 31:23.

12′ – Bogdanović pravi drugi faul, sprečava lako poentiranje Bereta, člana Njujork Niksa. On sa linije penala primiče Kanadu na 28:23.

12′ – Uzvraća Gudurić trojkom, ali onda Aleksander-Voker takođe pogađa s distance, ostavljen je bio sam u levom uglu. Potom je Petrušev odlično zagradio Olinika i omogućio Guduriću prodor – 28:21. Nažalost, taman kada je Marko Gudurić ušao u ritam, napravio je treću ličnu, pa izlazi iz igre.

11′ – Opasni Dort, saigrač Pokuševskog iz Oklahome, pogađa trojku na startu druge deonice. Za Srbiju su na parketu Petrušev, Marinković, Gudurić, Davidovac, Avramović.

Printscreen/RTS

Kraj prve četvrtine, 23:15 za Srbiju, koja nije primila trojku iz ugla na kraju, a to je želeo Beret. Zaista, impresivno izdanje „orlova“, koji su meč otvorili uz 2/3 iz distance (trenutno 2/5), ali bolje šutiraju i za dva i za tri poena (60, odnosno 40%, naspram kanadskih 33%-33%), bolji su Srbi i u skokovima (9:8), i u osvojenim loptama (3:1), i u asistencijama (6:4), a Kanađani imaju više izgubljenih lopti (6:4).

10′ – Pogađa Avramović oba bacanja, 23:15 pred poslednjih 20-ak sekundi 1. deonice

10′ – Šta radi Aleksa Avramović! Krade loptu Beretu u kontri Kanade posle promašaja Srbije, a onda biva fauliran. Sjajno igra odbranu Avramović, sjajno…

10′ – Odužila se završnica prve četvrtine. Nije bilo nesportske lične greške, već je dosuđena obična, a onda i novi faul Srbije, te Olinik s linije penala približava Kanadu na 21:15 i prekida seriju „orlova“ od 11:0.

Printscreen/RTS

9′ – Naši nisu iskoristili napad (Gudurićev šut s distance nije bio precizan) a onda je napravljena pametna lična greška, sprečen kontranapd rivala. A onda još jedan, četvrti srpski, i to nad Olinikom, koji je ostao da leži na parketu posle duela sa.. Marinkovićem? Da, želeći da se probije „kroz“ blok, Vanja Marinković je laktom udario Olinika u donji deo stomaka. Sudije idu da provere snimak, da vide ima li namere

9′ – Aleksander-Voker beži Avramoviću, ali njegov kolega Olinik pravi faul u napadu, kretao se u bloku! Lopta za Srbiju.

9′ – Na početku devetog minuta selektor Kanade Đordi Fernandez Tores, Španac koji je „odrastao“ u NBA ligi, traži tajmaut. Njegovi su iznova gubili loptu, a Aleksa Avramović poentirao za 21:13. Vodill je Kanada 10:13…

8′ – Dilon Bruks kolenom pravi faul na Bogdanoviću, koji je izveo dva bacanja i oba pogodio – 19:13. Odlazi kapiten Srbije na klupu da predahne, Vanja Marinković igra.

8′ – Nestvarna odbrana Srbije, Gudurić tera Bel-Hejnsa na grešku u koracima, lopta za Srbiju koja ima seriju 7:0.

7′ – Promašuje Milutinov oba bacanja, ali Bogdanović skače, hvata loptu, pogađa koš i biva fauliran. Daje i bacanje – 15:13. A onda posle sjajne odbrane, Bogdanović proigrava Nikolu Jovića za 17:13. Kakav nalet Srbije!

7′ – Kakva odbrana Alekse Avramovića u prvoj njegovoj akciji u polufinalu. Prilepio se uz Šaija (Gilidžisa-Aleksandra) koji je šutnuo tako da lopta nije ni došla do koša, a pritom je napravio faul u napadu. Na drugoj strani terena, Milutinov strpljivom igrom uspeva da iznudi (drugi) faul Pauela.

7′ – Zaustavio je odličnom reakcijom rukom Bogdanović napad Kanade, no lopta je potom pobegla srpskoj selekciji, pa će akciju imati suparnik. Ulazi Avramović u petorku Srbije.

6′ – Posle lošeg lob dodavanja Dobrić – Milutinov (akcija je lepo odrađena, ali ne i završno dodavanje) Bruks beži odbrani Srbije i iz teškog položaja donosi +3. Privremeno, jer Dobrić uzvraća svojim prodrom – 12:13.

5′ – Fina akcija Srbije posle auta, Nikola Jović pogađa posle otvorenog puta ka košu, no Pauel uzvraća čim je Milutinov otišao da zaustavi prodor Bereta – 10:11

5′ – Naši nisu iskoristili prvi naredni napad (Dobrić), nisu ni Kanađani, a onda je Bogdanović posle prilično srećnog odbitka lopte, produžio akciju Srbije i – bio blokiran. U preostale četiri sekunde naši nisu uspeli da organizuju smislenu akciju, pa je Dobrić šutirao sa osam metara i promašio. Bogdanović blokira Bruka u kontri, a sudije kažu da je faul. Posle dva bacanja ze beka Kanade, rival vodi sa 8:8.

4′ – Olinik je probao da izvuče Milutinova iz reketa, pa kada je video da nije u potpunosi uspeo – šutnuo je trojku i pogodio – 8:7.

3′ – Kanađani (Beret) ne pogađaju iz levog ugla kada je prvi pokušaj bio u pitanju, no posle ofanzivnog skoka njegovihs aigrača, precizan je s tog mesta iz drugog šuta – 8:4. Na drugoj strani, isteklo je vreme za napad Srbije, Milutinov nije šutnuo na vreme

3′ – Odlično je lopta kružila u napadu Srbije, „povratna“ za Dobriča – a on pogađa trojku. Koju Šai Gildžis-Aleksander ne uzvraća. A potom nova trojka Srbije, Bogdan iz levog ugla! 8:1

2′ – Olinik nije pogodio sa poludistance, a onda Bogdan u kontri biva fauliran, taman da opet proigra Milutinova.

2′ – Bogdanović je umakao odbrani rivala (preuzeo ga je visoki Olinik), proigrao Milutinova – 2:1

1′ – Bruks igra „flaster-odbranu“ na Bogdanoviću, lopta je otišla ka Milutinovu. On je fauliran, no on je i u narednoj akciji proigran, a Kanađani su mu oduzeli loptu. Jedna blokada je zaustavila kanadsku kontru, no domogli su se nove akcije, bili faulirani, pa Paeo sa linije penala pogađa jednom od dva bacanja – 0:1

1′ – Utakmica je počela, Srbija u napadu!

10.44 – Svetislav Pešić je rekao pred početak meča da se igra „dole“ (na centra), a ako preuzimaju (u odbrani), da se „ostane miran“.

10.40 – Starta postava Srbije: Stefan i Nikola Jović, Bogdanović, Dobrić, Milutinov

10.39 – Prilično je grmelo „Bože pravde“ u dvorani u Manili…

printscreen/RTS

10.37 – Neki kanadski igrači su ćutke pratili himnu, neki (Olinik) se klatili tamo amo… sledi srpska himna

10.36 – Himne su došle na red. Najpre kanadska.

10.34 – A sada (uz malo glasniju podršku s tribina) – Srbija…

printscreen/RTS

10.33 – Predstavljanje ekipa počinje. Najpre – Kanada.

10.32 – Timovi su u hodniku koji vode iz svlačionice na teren.

10.30 – Još 15 minuta do početka. Uz trubačko izvođenje melodije „Otpisani“, KSS je ovako najavio predstojeću košarkašku bitku:

ORLOVI SE OBRUKALI NA MARAKANI Za dva minuta ispustili prednost sa početka utakmice! Dibuš odbranom doneo Mađarima veliku pobedu!

(Pančevac/Novosti)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.