7 RAZLOGA ZBOG KOJIH BI TREBALO DA JEDETE PAPRIKU Evo zašto ovo povrće reguliše krvni pritisak i doprinosi dobroj probavi! DOBRO JE I ZA MRŠAVLJENJE
Crvena, narandžasta, zelena ili žuta, paprika je zvezda svakog jesenjeg stola.
Upravo sada, u sezoni paprika, dolazi pravo vreme da istražimo sve zdravstvene prednosti ovog sočnog povrća hrskave teksture i bogatog ukusa.
Za najbolje rezultate, paprike se mogu konzumirati sirove, dodavati salatama, ili čak peći ili grilovati za dodatnu aromu. Uživanje u raznolikosti boja i ukusa koje paprike nude tokom sezone donosi brojne prednosti za vaše zdravlje, a istovremeno obogaćuje vaše obroke.
Bogata vitaminima
Paprike su prepune vitamina C koji je ključan za jačanje imunološkog sistema.Samo jedna crvena paprika može zadovoljiti dnevne potrebe za ovim vitaminom. Osim toga, paprike sadrže i vitamine A i B6 koji su neophodni za zdravlje očiju i metabolizam.
Antioksidansi
Crvene paprike izuzetno su bogate antioksidansima kao što su karotenoidi i likopen. Ovi spojevi pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, smanjujući rizik od hroničnih bolesti, uključujući srčane bolesti i određene tipove raka.
Vlakna za digestivno zdravlje
Paprike su dobar izbor dijetetskih vlakana, što pomaže u održavanju redovne probave i smanjenju rizika od gastrointestinalnih problema.
Niskokalorična opcija
Za one koji vode računa o ishrani i kalorijama, paprike su idealan izbor. One pružaju mnogo ukusa i veoma su hranljive, a sadrže malo kalorija.
Poboljšava izgled kože
Vitamin C u paprikama podržava proizvodnju kolagena, što čini kožu elastičnom i mladalačkom. Takođe pomaže u borbi protiv akni i oštećenja kože od sunca.
Reguliše krvni pritisak
Visok unos kalijuma iz paprika može špomoći u održavanju zdravog krvnog pritiska.
Podrška mršavljenju
Vlakna u paprikama pomažu da se osećate siti, smanjuje potrebu za unosom visokokalorične hrane.
(Pančevac)