7 RAZLOGA ZBOG KOJIH BI TREBALO DA JEDETE PAPRIKU Evo zašto ovo povrće reguliše krvni pritisak i doprinosi dobroj probavi! DOBRO JE I ZA MRŠAVLJENJE

12:24

12.09.2023

Podeli vest:

Crvena, narandžasta, zelena ili žuta, paprika je zvezda svakog jesenjeg stola. 

Upravo sada, u sezoni paprika, dolazi pravo vreme da istražimo sve zdravstvene prednosti ovog sočnog povrća hrskave teksture i bogatog ukusa.

Za najbolje rezultate, paprike se mogu konzumirati sirove, dodavati salatama, ili čak peći ili grilovati za dodatnu aromu. Uživanje u raznolikosti boja i ukusa koje paprike nude tokom sezone donosi brojne prednosti za vaše zdravlje, a istovremeno obogaćuje vaše obroke.

Pixabay

Bogata vitaminima

Paprike su prepune vitamina C koji je ključan za jačanje imunološkog sistema.Samo jedna crvena paprika može zadovoljiti dnevne potrebe za ovim vitaminom. Osim toga, paprike sadrže i vitamine A i B6 koji su neophodni za zdravlje očiju i metabolizam.

Antioksidansi

Crvene paprike izuzetno su bogate antioksidansima kao što su karotenoidi i likopen. Ovi spojevi pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, smanjujući rizik od hroničnih bolesti, uključujući srčane bolesti i određene tipove raka.

Vlakna za digestivno zdravlje

Paprike su dobar izbor dijetetskih vlakana, što pomaže u održavanju redovne probave i smanjenju rizika od gastrointestinalnih problema.

Pixabay

Niskokalorična opcija 

Za one koji vode računa o ishrani i kalorijama, paprike su idealan izbor. One pružaju mnogo ukusa i veoma su hranljive, a sadrže malo kalorija.

Poboljšava izgled kože

Vitamin C u paprikama podržava proizvodnju kolagena, što čini kožu elastičnom i mladalačkom. Takođe pomaže u borbi protiv akni i oštećenja kože od sunca.

Reguliše krvni pritisak

Visok unos kalijuma iz paprika može špomoći u održavanju zdravog krvnog pritiska.

Podrška mršavljenju

Vlakna u paprikama pomažu da se osećate siti, smanjuje potrebu za unosom visokokalorične hrane.

(Pančevac)

DAR PRIRODE: Smokve su izuzetan izvor energije, a podstiču i rad mozga, poboljšavaju koncen­traciju i pamćenje

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.