BRNABIĆ: Sa MMF se razgovara da povećanje cene struje bude minimalno ili da ga ne bude

16:02

13.09.2023

Podeli vest:

printscreen/RTS

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je danas u Valjevu da se još uvek razgovara sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o povećanju cena električne energije i da će se Vlada Srbije truditi da ne bude poskupljenja ili da bar bude minimalno.

„Imala sam ponovo radni sastanak i sa članovima Nadzornog odbora EPS, sa vršiocem dužnosti generalnog direktora EPS-a Dušanom Živkovićem i sa ministarkom rudarstva i energetike Dubravkom Đedović o pripremama za grejnu sezonu. Mi imamo potpuno pripremljeno sve za ovu zimsku sezonu, na našim deponijama uglja je preko 2,1 milion tona uglja. Imamo dodatno pokrivene količine, a dnevno otprilike kopamo 100.000 tona uglja iz naših kopova i skladištimo na deponije. Pored toga, imamo dodatno pokrivene količine koje idu u luku Konstancu ili Ploče“, rekla je ona.

Premijerka je navela da će se pregovarati možda i sa lukom Ploče o dodatnim kapacitetima za skladištenje.

Brnabićeva je rekla da nema potrebe da cena električne energije „dramatično“ raste.

Premijerka se osvrnula i na povećanje akciza.

„Sto se tiče povećanja akciza, ono je praktično i predviđeno rebalansom budžeta. Međutim, kada pričamo o tome, uvek treba da imamo u vidu da to takođe prati odnosno ide paralelno sa povećanjem plata i penzija. Mi smo najavili dodatno povećanje plata – najmanje od 10 odsto u javnom sektoru od 1. januara 2024. godine, dodatno povećanje penzija od 1. januara 2024. godine za 14, 6 odsto, jednokratnu finansijsku podršku penzionerima 20.000 dinara do kraja novembra“, objasnila je ona.

Brnabićeva je dodala da se očekuje rekordno povećanje minimalne cene rada od januara 2024. godine.

„Kada pričamo o svemu ostalom, treba imati u vidu da se i plate i penzije kontinuirano povećavaju i da samo recimo u Valjevu u poslednjih pet godina imamo povećanje prosečne plate preko 75 odsto“, dodala je ona i istakla da ništa drugo nije „skočilo“ 75 odsto.

Ona je rekla da je inflacija bila mnogo niža, kao i akcize.

„Nije skočila ni cena struje, ni cena gasa, tako da ja razumem da neko opet hoće politički da spinuje na jednu ili drugu stranu, ali ja pričam o činjenicama. Dakle, možete sve da preokrenete, ali istina je istina i činjenice su činjenice“ naglasila je premijerka.

(Pančevac/Tanjug)

JKP GREJANJE PRIVODI RADOVE KRAJU Pančevo će spremno dočekati grejnu sezonu

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.