STARIM BOLONJCIMA GORI POD NOGAMA! 1. oktobra im ističe rok da diplomiraju, usvojen predlog da im se omogući još jedna šansa

15:57

20.09.2023

Podeli vest:

Freepik

Senat UB usvojio na sednici predlog mere Studentskog parlamenta koja bi „večitima” omogućila još jednu šansu da dođu do indeksa.

Posle nedavnog produžetka roka za studiranje akademcima koji su fakultete upisali pre prelaska na Bolonjski sistem studija 2005, izvesno je da će ovakav ustupak biti uveden i za stare bolonjce, kojima baš sada gori pod nogama jer im 1. oktobra ističe rok da diplomiraju, potvrdio je za „Politiku” Stefan Kovačević, predsednik Studentskog parlamenta UB. Kako pojašnjava, ovu meru koja bi „večitim” bolonjcima omogućila još jednu šansu da dođu do indeksa, Studentski parlament predložio je na sednici Senata, održanoj na Goču, a članovi tog tela su je usvojili, te će predlog u vidu preporuke biti poslat na 31 fakultet UB.

Ukoliko fakulteti uvaže preporuku za koju su glasali dekani, rektor i prorektori, što se u praksi događa u gotovo stoprocentnom broju slučajeva, pred bolonjcima kojima se u oktobru navršava dvostruki, odnosno trostruki broj prvobitno predviđenih godina za završetak studiranja, biće novi termin za okončanje studija – oktobar 2024. godine. Inače, ovaj predlog usvojen je dan ranije nego što se očekivalo jer je, zbog neodložnih obaveza pojedinih dekana, sednica Senata na Goču, umesto kako je planirano juče, hitno organizovana preksinoć, a predstavnici studenata pridružili su joj se onlajn.

Kovačević ističe da je Senat usvojio i ostalih pet predloga akademaca koji se odnose na realizaciju nastave i da će i oni u vidu preporuka biti prosleđeni fakultetima UB.

„Baš smo zadovoljni što su profesori imali razumevanja za predloge predstavnika studenata i nadamo se da će sve usvojeno i preporučeno i biti realizovano na fakultetima”, kaže za naš list Kovačević.

Na Goču je usvojen predlog da nakon realizacije sadašnjih redovnih ispitnih rokova kojima se završava 2022/23. akademska godina, studentima bude dozvoljen još jedan ispitni termin, u njihovim krugovima obično nazvan oktobar dva. „S obzirom na to da je 14 fakulteta podiglo školarine za godinu koja uskoro startuje, zatražili smo da samofinansirajućim studentima omoguće olakšice u vidu plaćanja na rate ili nečeg sličnog, kako bi uspeli da isplate te troškove. Predlog je usvojen i odnosi se na sve fakultete, ne samo one koji beleže pomenuto poskupljenje”, pojasnio je Kovačević.

Umesto uobičajenih 60 ESP bodova, ili 72 koliko su maksimalno mogli da dobiju uz posebno pisanu molbu, studenti su predložili da im se u završnoj godini omogući upisivanje 90 ESPB, kako bi uspeli da okončaju studije i to je, takođe, usvojeno. Članovi Senata na kraju su aminovali i da se akademcima omogući da na početku drugog semestra mogu da dopišu predmete iz letnjeg semestra ukoliko su se oslobodili prenesenih ispita u zimskim ispitnim rokovima.
„Studentima koji su priveli studije kraju i već rade, mnogo znače dodatni, apsolventski rokovi, jer imaju više šansi da diplomiraju u roku. Oni su ponegde, kao na Fakultetu organizacionih nauka na kome studiram, već postali uobičajena praksa, ali ima i ustanova koje ne praktikuju apsolventske rokove. Zato smo od Senata zatražili da usvoji preporuku uvođenja apsolventskih rokova na svim fakultetima, što su i učinili, pa se nadam da će ta mera biti i u praksi sprovedena – naglasio je Stefan Kovačević.

(Pančevac/Politika/Dragana Jokić Stamenković)

ZA DVA MESECA DIZEL POSKUPEO 25 DINARA Nisu samo akcize krive, evo zašto cena raste

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.