MALA LAVICA PRONAĐENA KOD SUBOTICE DANAS OPERISANA: Već četiri dana traje borba za Kikicin oporavak

13:54

25.09.2023

Podeli vest:

subotica.com

Kikica, mala lavica, koja je pronađena u na Čantavirskom putu u Subotici u četvrtak i odmah primljena u Zoološki vrt na Paliću u lošem je stanju, dehidrirana, slaba, mršava i već četvrti dan je kritično.

Prema rečima Sonje Mandić, direktorike Zoološkog vrta na Paliću, odmah po prijemu videli su se sledeći problemi: loša krvna slika, upale u organizmu, anemija, bila je puna parazita, ispod repa je imala ranu koja je već inficirana, i očigledno je bila u bolovima.

Odmah je pregledana, urađen je ultrazvuk, laboratorijski pregledi krvi i uree, testovi i primila je veterinarsku terapiju, infuziju, vitamine, različite vrste injekcija za jačanje, protiv bolova i protiv upala.

– Po reakciji na meso, deluje da nikada ranije nije dobijala meso kao hranu. Posle date terapije, počela je sama da jede, ali deluje da creva i želudac nisu u stanju da vare, da prerade hranu i nema stolicu. U ovoj generalno lošoj situaciji može da se desi da i drugi organi otkažu – bubrezi, jetra… – kaže za „Blic“ Sonja Mandić.

Jutros operisana
Pored svih ovih navedenih problema, kao je dodala, rendgenski snimci su pokazali da lavica ima i slomljenu butnu kost na levoj nozi, a na desnoj nozi delimični prelom, pa je uprkos opasnosti od uvođenja u anesteziju, jutros operisana.- Zbog povreda kostiju, ona će i nakon operacije morati da se drži u što manjem prostoru da bi mirovala i da bi kosti mogle da joj zarastu. Zbog opšte slabosti organizma ne možemo je stalno držati pod blagom sedacijom, već je potrebno fizički joj ograničiti kretanje – kaže Sonja Mandić.

Iz Zoološkog vrta upućuju zahvalnost svim ljudima i organizacijama za zaštitu životinja koji im se javljaju, pitaju, nude pomoć i podršku.

– Molimo za razumevanje pošto ne možemo svima pojedinačno da odgovorimo na poruke, ali ćemo sve nove informacije objaviti na zvaničnim profilima i sajtu ustanove. Najvažnije u ovom trenutku je da se lavica stabilizuje, oporavi, a nakon toga ćemo zajedno sa drugim državnim organima naći najbolje rešenje za nju – poručuje Mandić.

LJUDI NE VERUJU SVOJIM OČIMA Na putu kod Subotice pronađen LAV! Iz palićkog zoološkog vrta kažu da nije njihov! FOTO i VIDEO

(Pančevac/Novosti)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.