ODNOS SRBIJE I KINE PRIMER EVROPSKIM DRŽAVAMA Đinping nakon sastanka sa Vučićem: Čvrsto podržavamo Srbiju u očuvanju teritorijalnog integriteta!

17:57

18.10.2023

Podeli vest:

printscreen/ig

Kineski predsednik Si Đinping izjavio je nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da je Srbija „čelični prijatelj“ Kine, a da su bilateralni odnosi poslednjih godina izdržali promene u međunarodnom pejzažu i da su primer kako treba da izgledaju prijateljski odnosi Kine sa evropskim zemljama.

Predsednik Si je naglasio da Kina čvrsto podržava Srbiju u očuvanju nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta i da je spremna da nastavi da jača stratešku sinergiju sa Srbijom kako bi tradicionalno prijateljstvo dve zemlje pretočilo u više plodova praktične saradnje, objavila je agencija Sinhua.

– Bilateralna saradnja u oblastima kao što su infrastruktura i proizvodni kapaciteti dala je plodne rezultate, a dubina, širina, kvalitet i efikasnost praktične saradnje kontinuirano se poboljšavaju – rekao je Si nakon sastanka sa Vučićem koji boravi u Pekingu na Trećem forumu za međunarodnu saradnju Pojas i put.

Prema njegovim rečima, dve strane, suočene sa dubokim promenama u svetu koje, kako kaže, nisu bile viđene u jednom veku, trebalo bi da posmatraju bilateralne odnose iz strateške i dugoročne perspektive i da čvrsto podrže međusobne suštinske interese i razvojne puteve.

Kineski predsednik govorio je danas i na otvaranju Trećeg foruma „Pojas i put“ i obećao veću pristupačnost kineskom tržištu za međunarodne kompanije i nove investicije koja prelaze sto milijardi dolara za druge ekonomije u razvoju, kao i dve razvojne banke, Kinesku razvojnu banku i Izvozno-uvoznu banku Kine, sa finansijskim okvirom od 47,9 milijardi dolara, kao i dodatnih 11 milijardi dolara koje će biti uloženo u projekte Inicijative.

(Pančevac/Kurir)

U KINI POTPISANO ČAK 18 SPORAZUMA Vučić: Verujem da ćemo imati priliku da ponovo ugostimo predsednika Sija

TEMA PANELA ODRAŽAVA ORJENTACIJU VELIKOG PRIJATELJA SRPSKOG NARODA, ĐINPINGA… Vučić na prvoj sesiji Foruma za međunarodnu saradnju

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.