STIŽE NOVEMBAR, A SA NJIM I ZIMA: Evo zašto je bitno da proverite da li ste pravilno složili drva za ogrev

21:33

25.10.2023

Podeli vest:

Pixabay

Zima je vreme kada vaš dom postaje sigurno utočište od hladnoće, a pravilno složena drva su ključna za održavanje toplote u vašem domu. Evo nekoliko korisnih saveta o tome kako pravilno složiti drva za zimu.

Izbor pravih drva

Prva i osnovna stvar je odabrati tvrdo drvo kao što su hrast, bukva ili javor. Ova vrsta drva sagoreva sporije i pruža dugotrajnu toplotu.

Dužina i debljina drva

Drva treba iseći na komade odgovarajuće dužine, obično oko 30-40 centimetara. Debljina drva treba varirati, uključujući tanje komade za paljenje početne vatre i deblje komade za održavanje plamena.

Pravilno sušenje

Drva treba dobro osušiti pre nego što ih složite. Vlažna drva ne samo da sagorevaju manje efikasno, već stvaraju i više dima.

Krov ili pokrivač

Ako drva skladištite napolju, pokrijte ih krovom ili vodootpornim pokrivačem. Drva treba zaštititi od kiše i snega, jer vlažnost brzo smanjuje njihovu efikasnost.

Drva na odgovarajućoj visini

Složite drva na ravnu površinu, daleko od zemlje. Drvena podloga ili palete su idealne, jer čuvaju drva od vlage koja može dopreti sa zemlje.

Ventilacija

Ostavite dovoljno prostora između drva za cirkulaciju vazduha. Ovo pomaže drvima da se dodatno osuše i smanjuje rizik od truljenja.

Redovno proveravajte

Povremeno proveravajte drva tokom zime. Ako primetite da su vlažna, premestite ih na suvo mesto da se dodatno osuše.

Pravilno složena drva ne samo da će vam obezbediti toplinu tokom hladnih zimskih dana, već će i produžiti životni vek vašeg kamina ili peći. Pratite ove savete i uživajte u toplini svog doma tokom cele zime.

(Pančevac)

NEODOLJIVA POSLASTICA: Napravite za tili čas kolač od jabuka RECEPT

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.