USPEŠNA SARADNJA MAŠINSKE ŠKOLE I JKP GREJANJE: Dualno obrazovanje kroz praksu i nove smerove

09:50

14.02.2024

Podeli vest:

Printscreen/RTV Pančevo

Dragan Lukić i Nemanja Đorđević učenici su Mašinske škole Pančevo, smer bravar zavarivač. Već dve godine osim što imaju praktičnu nastavu u školi oni idu i u JKP „Grejanje“ gde se upoznaju sa kompletnim procesom rada.

– Najviše radimo zavarivanje, a kada nam majstori kažu mi idemo i na teren, rekao je Dragan Lukić, učenik Mašinske škole Pančevo.

– Zanimljiv je posao, idemo i na teren i to je i fizički posao. Ja želim da nastavim da radim u „Grejanju“ za sada, a za budućnost ćemo videti, rekao je Nemanja Đorđević, učenik Mašinske škole Pančevo.

Profesor u Mašinskoj školi Pančevo Jovica Latković kaže da je za decu veoma važno što mogu da se tokom školovanja upoznaju sa procesom rada ali i sa sredinom u kojoj će nastaviti da rade po završetku školovanja.

– Mi sa „Grejanjem“ imamo izuzetnu saradnju, sa instruktorima Zoranom Milojevićem i Branimirom Ignjatovićem, oni obučavaju našu decu i trude se da ih nauče sve što oni znaju. Oni tamo savlađuju i druge stvari, jer se nikada u životu ne zna šta će morati da znaju da rade, rekao je Latković.

Zahvaljujući dobroj saradnji u novoj školskoj godini na inicijativu JKP „Grejanje“ Mašinska škola Pančevo će uvesti i novi smer – instalater grejanja, hlađenja i klimatizacije.

– Na osnovu dobrog dosadašnjeg iskustva mogu da kažem da smo na našu inicijativu u toku ove godine, a u saradnji sa Mašinskom školom i Ministarstvom, je odobreno jedno novo odeljenje, što znači da će više učenika dolaziti u budućnosti kod nas na praksu, rekao je Predrag Živković, direktor JKP „Grejanje“.

U Mašinskoj školi naglašavaju da oni imaju već pet obrazovnih profila koji su uključeni u dualno obrazovanje, ali da privrednici uvek imaju potrebe i za novim smerovima.

– Mi ove godine planiramo, prilikom upisa nove školske godine, da uvedemo i novi smer – instalter grejanja, hlađenja i klimatizacije kako bi naša preduzeća JKP „Vodovod i kanalizacija“ i JKP „Grejanje“ ostvarila benefite koje donosi dualno obrazovanje, rekao je Nenad Dojčinović – direktor Mašinske škole Pančevo.

Veliki broj dece po završetku školovanja počne da radi u preduzećima u kojima su sticala praktična znanja. Želja Dragana Lukića i Nemanje Đorđevića jeste da po završetku školovanje prvo zaposlenje dobiju upravo u „Grejanju“.

(Pančevac/RTV Pančevo)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.