EGIPAT STOPIRAO KONTROVERZNI PLAN RENOVIRANJA PIRAMIDE U GIZI

21:40

17.02.2024

Podeli vest:

Pixabay

Kako je saopštio Komitet koji je formirao ministar turizma u Egiptu, država je odustala od plana obnove piramida u Gizi, posle brojnih stručnih i međunarodnih reagovanja.

Šef egipatskog Vrhovnog saveta za antikvitete, Mostafa Vaziri, najavio je u januaru 2024. godine renoviranje Mikerinove piramide, treće po veličini, koja se nalazi na istom platou u Gizi, gde su Sfinga, Keopsova i Kefrenova piramida. Projekat je nazvao „projekat veka“. Radovi na rekonstrukciji, koji su imali za cilj vraćanje autentičnog stila strukture renoviranjem granitnog sloja, izazvali su ozbiljnu reakciju u svetu.

Najava je dodatno podstakla egipatsko ministarstvo za antikvitete da razmotri projekat i formira komisiju. Ministarstvo je tada objavilo da je osnovalo naučni Komitet kojim predsedava Zahi Havas, poznati egipatski arheolog.

Komitet čine stručnjaci za inženjering i arheologiju iz Češke, Nemačke i Sjedinjenih Država, kao i Egipta. Konačni izveštaj Komiteta će uključivati „neophodne procedure i korake za koordinaciju sa (Agencijom UN za nasleđe) i Uneskom“.

U vreme izgradnje, piramida je bila obložena granitom. Međutim, tokom vremena, krađe granitnih ploča kao i vremenski uslovi, uništili su površinske slojeve piramide.

Šta je revizijska komisija rekla

Komisija za reviziju je saopštila da je jednoglasno donela odluku da se ne nastavi sa planom restauracije, navodeći da bi to uništilo strukturu piramide. „Komitet za reviziju Mikerinove piramide jednoglasno se usprotivio ponovnom postavljanju blokova od granita“, navodi se u saopštenju.

Šef Komiteta Havas je rekao da bi bilo nemoguće utvrditi prvobitni položaj svakog bloka. Njihova zamena bi takođe zahtevala upotrebu cementa, koji bi uništio piramidu.

„Ono što želim da kažem je ne brinite, piramide u Gizi su bezbedne, i ništa im se neće dogoditi“, rekao je Havas agenciji Rojters.

„Ljudi iz celog sveta me zovu, pišu pisma, mejlove. Zabrinuti su, ali odluka je donesena i piramide su bezbedne. U arheologiji, nema žurbe, jer ako žurite uništićete lokalitet. Važno je da se posao obavi kako treba, prema studijama stručnjaka“, rekao je Zahi Havas, egipatski arheolog.

(Pančevac/RTS)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.