VAŽNO JE DOBRO SE ZABAVLJATI:

NE IGRA SE BEJZBOL SAMO U AMERICI, VEĆ I U PESKU!

09:22

29.04.2024

Podeli vest:

Foto: Jordan Filipović

Ljudi, koji se na ovim prostorima bave sportom na ovaj ili onaj način, naviknuti su na ovne standardne discipline, poput fudbala, košarke, odbojke…

Međutim, jedna ekipica nedavno je viđena u Deliblatskoj peščari, kako igra nesvakidašnju igu za ove prilike, sa takođe neuobičajenim rekvizitima, poput palice i loptice (ili čak i gajbe?!).

I dok jedan baca drugi se sprema da hvata, a ostali da trče do te gajbe ili baze.
Sada je mnogima jasno da je u pitanju bejzbol, jedan od najpopularnijih sportova u Americi.

A otkud bejzbol na Devojačkom bunaru, odgovor je dala Jelena Trfunović, Pančevka koja tamo ima vikednicu i sa svojom porodicom je, kako kaže, došla da se malo rekreira.

 

– Do ove igre došli smo nekim speletom okolnosti, pa iako su mi pravila još uvek malo nejasna, važno je da se dobro zabavljamo, kao i da deca izađu napolje i ne provode vreme samo uz računare. Zapravo moji sinovi su se prvi zaneteresovali, kada su slučajno bacali tenisku lopticu i udarali je drškom od metle. I tako se rodila ideja. Iako je prvi najbliži klub koji u Srbiji postoji na Adi Ciganliji za nas daleko, to nas nije sprečilo da kupimo opremu i da se rekreiramo na ovaj način – kaže Jelena.

Pored nje, bejzbol igraju i njena deca Lav i Milan, kao i zet iz Crne Gore, odnosno momak od sestre od tetke Đorđe Marić.

On je pokušao da objasni pravila po kojim se igra i dodao da su malo modifikovana u odnosu na ona u Americi.

– Malo je kompikovano, ali poenta je u tome da igramo u paru, pa neko čuva bazu, to jest u našem slučaju – gajbu, a neko udara – navodi Đorđe.

U bejzbolu (engl. baseball, od base — „baza“ i ball — „lopta“) glavni odbrambeni igrač – bacač, nastoji da baci lopticu, prema svom hvataču, dok napadački igrač – udarač, tu istu lopticu pokušava da udari palicom i izbaciti je van tačno označenog područja kako bi postigao jedan ili više bodova.

Ko razume, shvatiće, ali to svakako ne smeta ovim ljudima da na lep način iskoriste boravak u prirodi.

(Pančevac/J. Filipović)

DEVOJAČKI BUNAR: Sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini 23. septembra

DEVOJAČKI BUNAR: Trka Foxtrail 7. oktobra

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.