NE PRETERUJTE SA KUVANIM JAJIMA Važni saveti nutricioniste za veliki praznik: Dovoljna su samo dva
U susret najradosnijem hrišćanskom prazniku domaćice širom Srbije skuvale su i ofarbale jaja kako nalažu stari pravolavni običaji. Ipak, pitanje koje se neretko postavlja koliko kuvanih jaja tokom praznika je u redu pojesti kako ne bi imali zdravstvene tegobe. S obzirom da su jaja jedna od idealnih namirnica jer spadaju u grupu biološki vrednih proteina, ipak ne bismo trebali da preteramo sa unosom.
– Dva jaja dnevno bi bila idealna količina koja može da se pojede u toku dana. Misli se na dva cela jaja, dok količina belanceta može da bude veća. Količina od 2 jaja tokom dana bi bila bezbedna za zdravu osobu, medjutim posebnu paznju treba da obrate osobe koje imaju povišen holesterol u krvi i ljudi koji imaju problem sa žučnom kesom. Žumance je bogato mastima i holesterolom, i unos čak i jednog celog jaja, žumanceta, može da pogorša stanje kod ljudi sa kamenom u žučnoj kesi. Najbolji savet za njih bi bio da konzumiraju samo belance, a da žumance izbegavaju, rekla je za RINU Jelena Matković magistar farmacije i nutricionista dijetetičar iz Čačka.
Ona ističe da bi kuvana jaja trebalo čuvati u frižideru, i na taj način se mogu konzumirati sedam dana. Najbolje bi bilo iskoristiti belanca za salate, u kombinaciji sa sirom, povrćem i mesom. Ono što je takođe aktuelno pitanje jeste kako sa višenedeljnog posta preći na dosta jaču i mrsnu hranu.
– Prelazak na mrsnu hranu treba da bude postepen i umeren da ne bi došlo do lošeg varenja, nadimanja i mučnine. Preporuka je da se unose manje količine hrane rasporedjene u tri do pet obroka. Najbolje bi bilo da razmak izmedju obroka bude 3 ipo do 4 sata. Savetuje se da se unosi dovoljno tečnosti, prvenstveno negazirana voda u količini oko 2 litra dnevno. Gazirane napitke i alkohol ograničiti i biti umeren u njihovoj konzumaciji, kaže Jelena.
Osobe bez zdravstvenih problema i viška kilograma mogu sebi da daju oduška i da se malo više opuste tokom praznika, ali da ne zaborave na umerenost u jelu i piću.
Preporuka je da obroci budu potpuni i da se izmedju obroka ne gricka ništa. Kolače i torte bi trebalo jesti umereno i obavezno napraviti pauzu izmedju slanih i slatkih jela.
– Pre jela bi najbolje bilo popiti limunadu, a izmedju obroka piti dovoljno negazirane vode. Dobar način da sprečimo prejedanje je da pravilno kombinujemo namirnice, pa tako uz meso i jaja uključiti svežu salatu, ili kuvano povrće kao prilog. Ukoliko imate uslove, nakon obroka bilo bi poželjno da prošetate bar 20 minuta. Šetnja ili neka druga fizička aktivnost mogu da smanje potrebu za hranom i olakšaju varenje, zaključuje nutricionistkinja
(Pančevac/RINA)
MEĐUNARODNI DAN BABICA NA USKRS Mitić: To nije posao, već način života