INVALIDIMA LAKŠE DO USTANOVA Predstavljena aplikacija za unapređenje kretanja osoba sa invaliditetom

17:00

07.06.2024

Podeli vest:

pexels-kampus

U Privrednoj komori Srbije predstavljena je aplikacija „Help Hendikep“.
Aplikacija je namenjena osobama sa invaliditetom, kompanijama u Srbiji, lokalnim i nacionalnim institucijama i udruženjima sa ciljem pružanja jedinstvenih baza pristupačnih lokacija, čime se unapeđuje svakodnevna mobilnost osoba sa invaliditetom i njihova uključenost u društvene aktivnosti.

Direktor Centra za digitalnu transformaciju PKS Predrag Nikolić istakao je da smo svakodnevno svedoci narativa u kojem brinemo o osobama sa invaliditetom, ali da praksa često pokazuje drugačije.

„Centar će nastaviti da otvara vrata ovakvim inicijativama, dakle možete očekivati konkretnu pomoć u povezivanju ovakvih ideja sa korporativnim svetom, kako bi ideje što pre dobile svoju praktičnu primenu“, kazao je Nikolić.

Dodao je da je aplikacija jednostavna za primenu.

Predstavnica žaštitnika građana Olja Jovičić navela je da će aplikacija koristiti svim građanima.
„Jedan od prioriteta u radu zaštitnika građana jeste zaštita prava osoba sa invaliditetom. Društvo kojem težimo postaćemo samo onda kada svakom pojedincu omogućimo aktivan i samostalan život s jednakim pravima za sve. To je cilj svih nas“, poručila je Jovičić.

Autor aplikacije IT inženjer Miloš Resanović istakao je da velike kompanije i ugostiteljski objekti potpuno besplatno mogu uneti sve svoje lokacije, što će im obezbediti da budu vidljivi na mapi.

Kompanije će na taj način, kako je naveo, biti društveno odgovorne, ali će dobiti i nove korisnike.

Aplikacija je razvijena u saradnji sa Centrom za digitalnu transformaciju Privredne komore Srbije, pruža mapu pristupačnih lokacija u svim gradovima Srbije i besplatna je za sve građana naše zemlje.
U Srbiji živi oko 700.000 osoba sa invaliditetom, od čega 120.000 ima veoma otežano kretanje i koristi pomagala.

Problemi sa kojima se oni najčešće suočavaju su poteškoće u pronalaženju parking mesta, odgovarajućeg lifta i toaleta, nepristupačnost terena i dugo trajanje pronalaska pristupačnih lokacija, usled manjka informacija na internetu.

(Pančevac/Penzionisani)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.