Modernizacijom fabrike do čistijeg vazduha

Od kako je NIS privatizovana, u ekološke projekte u našoj zemlji ukupno je uloženo oko 900 miliona evra, a samo u pančevačku Rafineriju 95 miliona evra

11:19

13.06.2024

Podeli vest:

NIS

Pančevci su do pre 10-tak godina imali velikih problema sa zagađenjem vazduha i često su govorili da mogu da ga vide i osete. Od kako je Naftna industrija Srbije privatizovana u ekološke projekte u našoj zemlji ukupno je uloženo oko 900 miliona evra, a samo u pančevačku Rafineriju 95 miliona evra.

Iboja Raša, rukovodilac sektora u Bloku prerade kaže da se od 2009. godine ovde mnogo toga uradilo kako bi ekološka slika Pančeva bila što lepša:

– Do danas smo smanjili emisiju zagađujućih materija u vazduhu za 90 odsto i to konkretno emisije oksida azota, sumpora, dioksida i praškastih materija. Na taj način smo doprineli značajno unapređenju životne sredine u čitavoj Srbiji i naravno u našem gradu, ističe Iboja Raša.

Ona je još dodala da je prva faza modernizacije završena još 2012. godine kada je izgrađen pogon za proizvodnju goriva sa sadržajem sumpora manjim od 10 ppm, a druga faza je okončana 2020. godine kada je startovala fabrika za Duboku preradu nafte:

– Pored ovih ovih projekata i modernizacije paralelno se ulagalo i u druge ekološke projekte, pa smo tako obnovili pristanište, auto i železničko punilište, sva naša skladišta i rezervoare i na taj način smo ispunili i sve zahteve iz pravilnika o tehničkim zahtevima o dozvoljenim emisionim faktorima za isparenja organskih jedinjenja, rekla je Iboja Raša iz Rafinerije nafte Pančevo.

U narednom periodu u planu su i velika ulaganja u pančevačku Petrohemiju koju je takođe preuzeo NIS i ovde će biti neophodna modernizacija dotrajalih proizvodnih pogona.

(Pančevac/G.J.)

NIS I OVE GODINE NA SAJMU POLJOPRIVREDE: U fokusu zelena agenda i održivi razvoj

NATAŠA BADRLJICA IZ KOMPANIJE NIS: Za kontrolu kvaliteta goriva odgovorna je jedna žena

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.