OVA HRANA SMANJUJE RIZIK OD NAJTEŽIH BOLESTI: Epidemiolog preproučuje unos jedne kašike dnevno

21:00

24.06.2024

Podeli vest:

pexels-cottonbro

Poznato je da neke namirnice povećavaju rizik od određenih zdravstvenih stanja, pa ih treba jesti u ograničenim količinama, a druge zapravo mogu pomoći u održavanju zdravlja i zaštiti od određenih bolesti i problema.

Izraz „superhrana“ često se spominje poslednjih godina kada je u pitanju zdrava ishrana. Neki stručnjaci su skeptični oko tog termina i kažu da tako nešto zapravo ne postoji – nijedna hrana ne može magično rešiti više zdravstvenih problema. Međutim, epidemiolog Tim Spektor smatra da je jedna namirnica najbliža tome. U pitanju je maslinovo ulje.

„Da verujem u ‘superhranu’, maslinovo ulje bi bilo jedno od njih. Iako su mnoge od nas učili da se bojimo ulja i masti, istraživanja pokazuju da je ishrana bogata ekstra devičanskim maslinovim uljem povezana s smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2 i raka“, navodi Spektor na Instagramu.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Tim Spector MD FRCP OBE (@tim.spector)

Maslinovo ulje bogato je polifenolima, biljnim jedinjenjima s antioksidativnim dejstvom.

„Mnoge od ovih prednosti pripisuju se visokom udelu polifenola u ekstra devičanskom maslinovom ulju. Ne samo da ovi polifenoli imaju snažne protivupalne učinke, već podstiču i rast korisnih crevnih bakterija, doprinoseći dobrom zdravlju creva“, zaključio je Spektor, a prenosi Index.hr.

(Pančevac)

ČAJ OD LOVOROVOG LISTA Uništava kašalj, ali samo ako ga ovako pripremite

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.