ZA KUPANJE BEZBEDNA voda Ponjavice kod Banatskog Brestovca

Prvi rezultati ispitivanja kvaliteta voda pokazuju da je na kupalištima u Pančevu preporučlјiva samo voda u Banatskom Brestovcu i naravno na otvorenom Gradskom bazenu

09:26

26.06.2024

Podeli vest:

Pančevac / N. Simendić
"Umerena" šansa oboljevanja od crevnih i respiratonih bolesti zbog kupanja kod mosta na Tamišu

Za kupanje po svim parametrima preporučljiva samo voda u Ponjavici kod Banatskog Brestovca. Mikrobiološki ipak sve vode bar u III klasi, u kojima se uz preuzimanje ličnog rizika i primenu higijenskih mera, ipak može kupati.

Prvi rezultati ispitivanja kvaliteta voda za kupanje i rekreaciju pokazuju da je na kupalištima u Pančevu preporučlјiva samo voda u Banatskom Brestovcu, na Ponjavici i naravno na otvorenom Gradskom bazenu, pokazuju rezultati prvog ovogodišnjeg ispitivanja površinskih voda Zavoda za javno zdravlje Pančevo.

Ostale vode za kupanje nisu preporučljive prvenstveno zbog „nepovolјnog kiseoničnog režima“, što, kako navode u Zavodu za javno zdravlje Pančevo, može biti posledica i tropskih vrućina koje vladaju evo već od juna. Ali u nekim vodama, kao u Ponjavici kod Omoljice ili na kupalištu u Ivanovu, zabeležena je veća koncentracija nutrijenata, što može biti rezulat ipak zagađenja.

Jezero u Vršcu još uvek nije ispunjeno vodom, tako da stanovnici istočnog dela Južnog Banata bezbedno za sada mogu da se kupaju na otvorenim bazenima u Vršcu, kao i Pančevci na otvorenom Gradskm bazenu JKP „Mladost“.

Na Gradskom bazenu, naravno, bezbedno za kupanjeSiniša Trajković

Što se tiče mikrobiološkog aspekta, sve ispitane površinske vode su II ili III klase što u prevodu znači da se mogu preporučiti za kupanje. Ali za sve vode nije isti rizik da zbog kupanja dođe do obolevanja od gastrointestinalnih i akutnih febrilnih respiratornih bolesti, koji se procenjuje na osnovu broja crevnih enterokoka. Taj rizik je vrlo mali ako se kupate u Ponjavici kod Omoljice, umeren je za kupališta na Tamišu u Jabuci, Glogonju i ispod mosta u Pančevu, kao i za Ivanovo, srednji za vodu Ponjavice u Banatskom Brestovcu, Dunav na Beloj steni, levo od špica, i za jezero u Kačarevu, a čak visok za vodu Dunava na Beloj steni – desno od špica.

(Pančevac / N. S.)

PANČEVO NA 38 STEPENI: Svadba, trubači i brčkanje u Tamišu

SEZONA KUPANJA OTVORENA NA TAMIŠU

NAJLEPŠE JE U VODI: Proradio otvoreni bazen

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.