NOVI ROKOVI ZA UPIS NA FAKULTETE ZBOG MALO PRIJAVLJENIH: Brucoši „podbacili“ sa znanjem ili nezainteresovani

17:30

06.07.2024

Podeli vest:

Printscreen/yt/koral21media
Printscreen/yt/koral21media

Fakultet političkih nauka, zbog nedovoljnog broja upisanih studenata prve godine na osnovne akademske studije novinarstva i socijalne politike i socijalnog rada, raspisao je dodatni junski upisni rok, navodi se Instagram profilu fakulteta. Mali broj prijavljenih kandidata na pojedinim fakultetima pokazao je nezainteresovanost budućih studenata za određene smerove, pa su pojedine profesije u opasnosti od „nestajanja u budućnosti“.

Kada je u pitanju FPN konkurs je raspisan za kandidate koji su polagali prijemni ispit na drugim smerovima Fakulteta političkih nauka i na drugim fakultetima Univerziteta u Beogradu (oblast društveno-humanističkih nauka).

Prijave će biti od 5. do 9. jula, završetak rangiranja 9. jula, a upis dan kasnije, navodi se u objavi.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Upiši FPN! 🎓 (@studirajfpn)

Slabo interesovanje budućih brucoša, kada je u pitanju prvi upisni rok, viđeno je na Poljoprivrednom, Šumarskom, Rudarsko geološkom i Tehnološko metalurškom gde se na pojedinim smerovima nije prijavio ni planiran broj kandidata za budžet odnosno samofinansiranje.

Trend manjeg interesovanja za nastavničke smerove nastavljen je i smeru srpski jezik i književnost na Filološkom fakultetu, gde je podneto 40 prijava na odobrenih 100 mesta, dok su na srpskoj književnosti i jeziku dokumenta predala 26 kandidata, a kvota je 90.

Na smeru Matematika na Matematičkom fakultetu, bilo je duplo manje prijavljenih kandidata u odnosu na pre 10 godina.

Više kandidata nego mesta ima na smerovima: građevinarstvo na Građevinskom fakultetu, softversko inženjerstvo na Elektrotehničkom, informacioni sistemi i tehnologije na Fakultetu organizacionih nauka, stomatologija na Stomatološkom fakultetu, farmacija na Farmaceutskom i fiziologija na Biološkom fakultetu.

„Podbacili“ na prijemnom za medicinu
Prijemni na Medicinskom fakultetu u Beogradu ove godine polagalo je oko 1.000 kandidata, dok je samo 558 položilo.
Pravo da konkurišu za upis stekli su oni kandidati koji su postigli najmanje 31 bod, a to nije uspelo da ostvari 456 kandidata koji su pali prijemni. Na taj način gotovo je prepolovljen broj budućih studenata koji su konkurisali za upis.

Na Filozofskom fakultetu u Beogradu prijemni ispit za smer Psihologija polagalo je čak 525 kandidata iako ima samo 116 mesta, dok se na nastavničkom smeru na Hemijskom fakultetu u Beogradu prijavila samo jedna osoba.

Sa ovog fakulteta su, s obzirom na trend slabog interesovanja poslednjih godina, poručili da će „biti srećni ako pređu brojku od 100 upisanih brucoša na sva četiri studijska programa“.

Drugi rok i nova šansa za indeks
Prijemni ispiti na fakultetima održani su u periodu od 24. do 28. juna, preliminarne, a potom i konačne rang liste objavljene, a od sledeće nedelje počinje upis na fakultete, od 8. do 12. jula. Nakon toga biće saopšten ukupan broj upisanih studenata po fakultetima i broj preostalih slobodnih mesta za drugi upisni rok, koji će biti organizovan krajem avgusta i početkom septembra.

(Mondo.rs)

VUČEVIĆ U BRATUNCU: Sabrali smo se da bi pamtili, naše žrtve niko ne oplakuje osim nas samih

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.