NAJNOVIJE SAOPŠTENJE IZ PIO FONDA Ognjenović: Pozitivna kretanja u naplati doprinosa nastavljaju se i ove godine

12:30

07.07.2024

Podeli vest:

Pančevac

Pozitivna kretanja u naplati doprinosa, koja su evidentna poslednjih nekoliko godina, nastavljaju se i u ovoj godini, što je odraz stabilne nacionalne ekonomije, konstantnog povećanja broja zaposlenih, kao i njihovih zarada. Efekat ovakvih kretanja za penzionere vidi se kroz povećanja penzija.

Izvorni prihodi Fonda su odraz ubrzanog privrednog rasta, koji je u Srbiji obezbeđen kroz investicije i povećanje broja zaposlenih u privredi, kao i povećanje njihovih zarada, iz kojih se obezbeđuje naplata doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Na osnovu podataka Fonda PIO o broju prijavljenih na obavezno osiguranje, u periodu od 2013. godine, kada je ograničeno zapošljavanje u javnom sektoru, do danas, broj prijava na osiguranje u javnom sektoru je smanjen nominalno za 78.000, a u realnom sektoru povećan je za gotovo 500.000 osiguranika.

Mere koje država preduzima kako bi osnažila ekonomiju doprinose jačanju institucija sistema i podižu kvalitet života svih naših građana. Svedoci smo sve većeg broja privrednih subjekata, sve većeg broja zaposlenih i povećanja plata, naročito u realnom sektoru, što se u konačnom povoljno odražava na penzijski sistem.

Iz ovako progresivne baze stvoreni su uslovi za dvocifrena povećanje penzijskih prinadležnosti. Učešće neto penzija u BDP u 2023. godini iznosilo je 9,3 odsto, čime su se stekli zakonski preduslovi da se penzija usklađuje po najpovoljnijoj opciji za korisnike, odnosno prema neto zaradi i redovno zakonsko usklađivanje penzija od januara 2024. godine iznosilo je 14,8 odsto – istakao je direktor Fonda PIO Relja Ognjenović.

Argumenti za iznetu tvrdnju vide se u rezultatima koji su ostvareni za prvih šest meseci ove godine:

Ukupno naplaćeni doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje u periodu od 1. januara do 30. juna 2024. godine su za 9,57 milijardi viši od planiranih Finansijskim planom, odnosno više za 2,41 odsto.

Ako postignuto uporedimo sa istim periodom prethodne godine, u ovom polugođu naplaćeno je više prihoda od doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za 55 milijardi dinara, odnosno za 15,61 odsto, što je veoma dobar uporedni pokazatelj, zaključio je direktor Ognjenović.

(Agencije/PIO Fond)

PIJAČNI BAROMETAR: Čekaju se paprike sa njive

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.