DESNO DVA, PA NOGA PREKO NOGE Veličanstvena slika poslata iz Čačka: Folkloraši iz čitavog sveta naučili da igraju čuveni Moravac

15:59

26.07.2024

Podeli vest:

RINA

Čačak – Jedinstveni Međunarodni festival folklora “Etnofest“ koji je u Čačak doveo ma desetine folklornih sastava iz čitavog sveta spektakularno je završen u gradu na Moravi. Naime, učesnicii iz daleke Kolumbije, Perua ali i nešto bližih Italije i Rumunije naučili su da igraju srpsko kolo Moravac, a svoju veštinu svi zajedno pokazali su na Gradskom trgu.

– Moravac“ se zaigrao na glavnom trgu, spajajući sve učesnike i posetioce u jedno veliko kolo, simbolizujući prijateljstvo i kulturn povezanost. Još jednom se pokazalo da bez obzira na veru i naciju, geografsku udaljenost, muzika i igra mogu sve da nas spoje u jedno. Zaista je veličanstvena slika iz Čačka poslata u čitav svet i jako smo ponosni zbog toga, kažu za RINU u TO Čačak.

Tokom trajanja festivala posetioci su imali priliku da uživaju u raznovrsnim nastupima koji su uključivali tradicionalne igre i pesme iz različitih kultura. Folklorni ansambli su izvodili energične plesove iz Kolumbije, melodijske pesme iz Perua, živopisne igre iz Italije, vatreni ples iz Brazila i koreografije iz Rumunije. Posetioci su mogli da vide autentične narodne nošnje i rukotvorine, kao i da degustiraju specijalitete iz zemalja učesnika. Učesnici su doneli dašak svojih kultura, a njihovi nastupi su oduševili publiku.

– Odmah nakon završetka “Etnofesta“, organizatori, Turistička organizacija Čačka i Grad Čačak, krenuće u pripremu sledećeg festivala. “Etnofest“ je postao jedan od simbola grada na Moravi i svake godine privlači sve veći broj posetilaca i učesnika, promovišući kulturnu raznolikost i međusobno razumevanje. S velikom radošću očekujemo sledeći “Etnofest“, u nadi da će biti još uspešniji i veći, te pozivamo sve ljubitelje folklora da nam se pridruže i sledeće godine u Čačku, poručili su organizatori.

(Pančevac/RINA)

Počeo Etno fest u Čačku: Večeras defile folklornih ansambala od Gradske plaže do Gradskog trga

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.