Vučić ugostio studente i srednjoškolce koji putuju u Kinu: Izuzetna prilika da nauče nešto o nastanku civilizacije

10:40

08.08.2024

Podeli vest:

Printscreen/Instagram: buducnostsrbijeav

Predsednik Aleksandar Vučić primio je srpske studente i srednjoškolce koji putuju u Kinu u okviru programa Međunarodne kulturne razmene mladih Kine i Srbije.

Prijem za studente je organizovan u Palati Srbija.

– Dragi mladi ljudi, hvala vam što ste danas ovde. Ovo je važan događaj za nas. Slušali smo priče kako sve što postoji i vredno je uglavnom na Zapadu. Ovo je izuzetna prilika da nauče nešto o nastanku civilizacije, da vide koliko je Kina moderna zemlja, da nauče od nje. Ja sam od Šimona Peresa naučio da srednjoškolci i studenti koji ne rade barem dva sata dnevno ne mogu uspeti, kao i mi stariji koji ne učimo dva sata dnevno. Ono što ćete da naučite u kineskim gradovima, fabrikama, morate da se radi, bori i trudi. Želim vam uspešan put. Ja bih jednu rečenicu rekao, koju je predsednik Si Šinping rekao – Mladi ljudi su nada i budućnost zeljmlje, trebaju da imaju ambicije. Bez snova nema budućnosti. Molim vas da iz ovog puta naučite mnogo i svoja iskustva donesete u našu zemlju. Mi sa Kinom imamo 23, 5 odsto veću razmenu u prvih šest meseci nego prošle godine. Kina se približava mestu prvog trgovinskog partnera. Ne zaboravite, Kina je naš iskreni, čelični prijatelj, pomogla nam je u UN. Uveren da ćete moći mnogo da naučite. Da budem iskren, prvi put kada sam otišao u Kinu osećao sam se čudno, ali sam se trudio da učim. Želim vam srećan i uspešan put i da vratite i čuvate svoje znanje za svoju Srbiju – kazao je Vučić.

Prisutnima se obratio i kineski ambasador u Srbiji, Li Ming.

– Želim da zahvalim predsedniku Vučiću na njegovoj čeličnoj posvećenosti našem prijateljstvu. Pre tri meseca je predsednik Si Đinping posetio Srbiju na poziv predsednika Vučića. Oni su zajednički pokazali posvećenost izgradnji odnosa Srbije i Kine, i da otpočnu novu eru u našim odnosima – rekao je Ming.


– U razvoju prijateljstva između Kine i Srbije učestvuje sve više mladih ljudi. Zaista se nadam da će naši mladi prijatelji moći mnogo da nauče u kini, steknu mnogo iskustava. nadam se da će oni postati mladi ambasadori između odnosa Srbije i Kine – zaključio je ambasador.

Anđela Mitrić, studentkinja Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu obratila se u ime mladih koji su deo delegacije koja putuje u Kinu i zahvalila se na toj mogućnosti.

– Želim da se zahvalim na pruženoj prilici da upoznamo Kinu i posetimo kompaniju Mint. Ovo je šansa za nas da dođemo do novih saznanja i da razmenimo ideje i iskustva sa mladima, kako u pogledu kulture i tradicije, tako i u načinu školovanja i usavršavanja. Poštovani predsedniče, želim da vam se zahvalim što ste vojim radom i zalaganjem doprineli da jedna ovako velika kompanija posluje u Srbiji i mom rodnom gradu Loznici. To je prilika za mlade da ostanu ne samo u svojoj zemlji, već i u svom gradu i da se profesionalno ostvare u kompaniji koja posluje po najsavremeniji svetski standardima – rekla je Anđela.

(Pančevac/Novosti)

Vučić: Za 3 meseca biće otvorena pruga Novi Sad – Subotica

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.