Slikarska radionica „Umetnost za dušu“ u SBPB Kovin

21:36

09.08.2024

Podeli vest:

SBPB Kovin
SBPB Kovin

Slikarska radionica za pacijente i članove njihovih porodica, na temu „Umetnost za dušu“, održana je u lepo uređenim prostorijama radne terapije u Specijalnoj bolnici za psihijatrijske bolesti „Kovin“.
Radionica je započeta predavanjima naših psihijatara, dr Mirjane Marković i dr Obrada Glomazić koji su govorili o shizofreniji i o stigmatizaciji psihijatrijskih pacijenata. Lekari su na razumljiv način želeli da prisutnim pacijentima i članovima njihovih porodica ukažu na izazove sa kojima se naši pacijenti suočavaju i da im približe šta su to mentalne bolesti i kako prevazići stigmu i predrasude.

Nakon predavanja, pacijenti, oboleli od različitih psihičkih bolesti, zajedno sa članovima porodica, prenosili su svoje utiske na slikarsko platno, uz stručno vođeni razgovor sa psihijatrom.

„Art terapija je oblik psihoterapije koja primenjuje umetnički proces kao vid i sredstvo izražavanja i komunikacije. U našoj bolnici se aktivno sprovodi u okviru radno-okupacionih aktivnosti. Kroz kreativnost i projektivne tehnike ostvaruje se proces stvaranja umetničkog dela u cilju poboljšanja mentalnog, fizičkog i emocionalnog stanja. Ovakav vid terapije se ne bavi samo problemima i negativnim aspektima, već i otkrivanjem potencijala, kreativnih resursa, razvojem pozitivnih osobina i strana koje pomažu u suočavanju sa problemima. Art terapija podstiče sagledavanje problema, bolje razumevanje i rešavanje na konstruktivnije načine.“ istakla je v.d. direktora SBPB „Kovin“ dr Jovanka Petrović, spec. psihijatrije.

Nakon završene radionice organizovana je zakuska za sve prisutne, a umetnički radovi će biti deo humanitarne izložbe krajem godine.

(epančevo)

KOVAČICA Odred izviđača Janošik primiće nove članove

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.