Šta učiniti protiv hladnih ruku leti?

10:11

10.08.2024

Podeli vest:

Pixabay
Kad cirkulacija ne radi i leti

Mi smo „toplokrvne životinje” i imamo komplikovan sistem za regulaciju toplote. Zato, kada je hladno, senzori temperature šalju signal krvnim sudovima u rukama i nogama da se suze i time smanje protok krvi kako bi važni organi, kao što su srce, mozak, pluća i bubrezi, ostali adekvatno snabdeveni krvlju.

Ali ako se to dešava suviše često, govorimo o tome da neka osoba pati od hladnih ruku ili nogu, čemu su sklonije žene. Najčešći uzroci su problemi s cirkulacijom ili nizak krvni pritisak, ali i Rejnoov sindrom, kod kojeg cirkulacija naglo prestaje zbog vaskularnog grča u prstima. Ovaj fenomen medicina još nije u potpunosti razjasnila. Međutim, znamo da i psihološki stres i emocionalno opterećenje mogu da izazovu vaskularni spazam. Uzroci mogu biti i srčane mane, dijabetes ili bolesti štitne žlezde. Zato je važno da se obratite lekaru ako se hladne ruke ili stopala stalno vraćaju bez vidljivog razloga! Sebi možete pomoći i nekim narodnim lekovima ili trikovima.

Primenite naizmenične kupke, smenjivanje toplih i hladnih nadražaja. Uronite podlaktice u toplu vodu na pet do deset minuta, a zatim brzo pređite na hladnu vodu na oko petnaest sekundi. Ponovite ovaj postupak dva do tri puta i završite hladnom vodom.

„Zalivanje crevom” je metod kada se najpre tušira jedna noga, to jest list od stopala do kolena, zatim nazad toplom vodom, pa onda sve isto hladnom vodom. I tako nekoliko puta. Isti postupak važi i za podlaktice. Nakon toga dobro osušite kožu.

Sauna ima sličan efekat, posebno ako se naknadno primeni hladan tuš. Ne radite ovo ako imate problema sa srcem ili cirkulacijom.

Gimnastika za prste ponovo pokreće cirkulaciju krvi u rukama. Da biste to uradili, jednostavno ispružite ruke i čvrsto ih stisnite u pesnicu dvadeset puta i ponovo ih otvorite. Ruke će ponovo postati tople.

Ljuti začini, kao što su tabasko ili crvena paprika, podstiču cirkulaciju. Ali budite oprezni, jer i vaš stomak to sve treba da svari. A ako ne možete da podnesete ili ne volite ljuto, pomoći će i ruzmarin i đumbir.

(Pančevac)

12 saveta za SAVRŠENE NAOČARE ZA SUNCE

ZELENA APOTEKA: 6 namirnica bogatih antioksidantima

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.