OVO JE PRVI KORAK: Kako se zaštititi od prevara prilikom kupovine na internetu

17:00

19.08.2024

Podeli vest:

pexels
pexels

Bar jednom nam se desilo da smo našli jeftiniju trenerku, parfem ili patike preko neke stranica na društvenim mrežama, i pomislili poručiću, šta može da se desi? Kada paket stigne, ostanemo razočarani jer to nije proizvod koji se nalazi na slici. Želimo da se požalimo, ali tog profila više nigde nema i sve nade da ćemo dobiti pare nazad padaju u vodu. Zato: Kako se zaštiti od ovakvih prevara?

Savršene slike proizvoda, puno pratilaca, komentara, a u ponudi je baš ono što nam treba, i to… jeftino. Firmirani proizvodi po mnogo manjoj ceni od tržišne je prva stvar koja na ovakvim stranicama treba treba da nam probudi sumnju.

Glavni razlog zbog čega većina više ne naručuje preko ovakvih stranica, je zato što su se jednom već doživeli loše iskustvo.

„Poručili smo neke trenerke, i nisu nam stigle trenerke nego samo neki duks, koji nema veze sa onim što je. Posle kada smo ih jurili, samo su pogasili, blokirali nas svuda, znači vrlo je očigledno bila prevara“, kaže jedna od naših sagovornica koja je doživela neprijatno iskustvo.

Upravo je ovo u većini slučajeva epilog kupovine kod neregistrovanih potrošača. Iz Republičke unije potrošača naglašavaju da baš zato, pre svake kupovine, treba da proverimo da li je biznis registrovan.

„Kupac treba da izađe na APR i da vidi da li je u pitanju registrovani trgovac. Ukoliko nije, da zaboravi na takav vid kupovine jer on nosi velike rizike, i potrošač se tada ne može ni nazvati potrošačem, na njega se ne primenjuje Zakon o zaštiti potrošača jer je reč o odnosu između dva fizička lica“, pojašnjava za UNU Vesna Perinčić iz Republičke unija potrošača.

Profil sa koga želite da naručite možete proveriti i na „crnoj listi“ odnosno spisku neregistrovanih trgovaca koji se bave internet prodajom putem društvenih mreža. A ukoliko, ipak, budete prevareni, važno je znati svoje opcije.

„Nadležna je pre svega stanica policije, zbog toga što je u pitanju i krivično delo prevare, ali isto tako je reč o neregistrovanoj trgovini za koju je nadležna Poreska uprava, dakle poreska inspekcija kojoj takođe treba prijaviti takvog oglašivača. Može da se prijavi i tržišnoj inspekciji iz istog razloga, što neregistrovani subjekat vrši privrednu delatnost“, ističe naša sagovornica.

Prema zakonu o trgovini i zakonu o zaštiti potrošača, kazne za neregistrovane trgovce idu i do 3 miliona dinara, a za krivično delo moguć je i zatvor. Zato, ukoliko se nađete u situaciji da ste prevareni, najbitnije je pokrenuti mehanizam zaštite, odnosno prijaviti slučaj nadležnima.

(Una.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.