FREEDOM ART FESTIVAL od ponedeljka

Koncerti, izložbe, murali, film, škola crtanja, predstava i igrice za decu, radionice za omladinu, vožnja biciklom - od ponedeljka, 26. avgusta, do subote, 31. avgusta na FreeDOM Art festivalu

10:30

23.08.2024

Podeli vest:

Pod sloganom „Izvan granica“ u ponedeljak, 26. avgusta, kreće 9. FreeDOM Art festival i trajaće do subote, 31. avgusta.

Organizator, Dom omladine Pančevo, ovaj put poziva publiku raznih ukusa i uzrasta da posmatra, sluša, crta, slika, komentariše, razmišlja, učestvuje, traži blago ili vozi bicikl. Festival je osmišljen tako da promoviše kulturu slobode i univerzalne ljudske vrednosti putem prezentacije različitih formi umetničkog izražavanja. Vrednosti koje se promovišu su tolerancija, prihvatanje različitosti i podrška umetničkom izražavanju izvan strogih žanrovskih formi.

Festival počinje u ponedeljak, 26. avgusta, u 19.00 kada se otvara retrospektivna izložba plakata sa gostujućih predavanja u Školi crtanja Doma omladine, a u 20.00 časova oni koji bi da nauče nešto više o sitoštampi u kućnim uslovima, mogu da učestvuju u radionici doktora Nikole Velickog, docenta Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu.

U Malom klubu Doma omladine u utorak, 27. avgusta, od 18.00 sati srednjoškolci će imati priliku da učestvuju na radionici „Šta mi je (stvarno) važno?“ na kojoj će facilitatori biti Nikola Veljković (udruženje „Pneuma kreativni kolektiv“) i Anita Dakić (neformalna grupa „Prva ruka“). Broj mesta ograničen je na 16 učesnika a prijave su obavezne. Nešto mlađi, takođe oni kojima je potvrđeno učešće, u Narodnoj bašti će istog dana od 19.00 časova tražiti blago. U saradnji sa JKP „Zelenilo“, organizovano je najpre predavanje prilagođeno deci o istoriji, flori, fauni i značaju Narodne bašte a nakon predavanja počinje „Potraga za blagom“, društvena igra za decu uzrasta 8-12 godina. Timovi će rešavati zagonetke i takmičiti se ko će prvi stići do blaga.

Sreda, 28. avgust, je posvećena knjigama i filmu. U Malom klubu Doma omladine posetioci će imati priliku da od 19.00 do 21.00 sat razmenjuju knjige pod sloganom „Oslobodi knjigu“. A u Dvorani „Apolo“ od 19.00 časove biće prikazan film „Ovo nije film“ čiju režiju potpisuju Mojtaba Mirtahmasb i Jahar Panahi. Ovaj dokumentarni film govori o granicama slobode i hrabrosti režisera Džafara Panahija a osvojio je desetak nagrada na svetskim festivalima.

Predstava „Petar Pan“ Putujućeg pozorišta „Meri Popins“ na programu je u četvrtak, 29. avgusta a u ovoj priči o odrastanju i magiji ljubavi mogu uživati i deca i odrasli. U 19.00 časova na istom mestu kreće „Dan nauke“ na kojem će mladi kroz eksperimente i predstavljanje projekata promovisati svoja naučna dostignuća. Istovremeno, publika će imati priliku da vidi i sjajne karikature dece koja su nastala u Letnjoj školi koju je držao Nikola Dragaš. Za omladinu je predviđen u 21 sat u dvorani „Apolo“ koncert pančevačkih omladinskih bendova: „Apsurd“, „Sample text“ i „Antikora“.

Takođe u Dvoranu „Apolo“, u petak, 30. avgusta u 21 sat počinje nastup grupe „Amy’s House tribute bend“ čiji članovi obećavaju nezaboravan doživljaj uz zvučni i vizuelni spektakl najbliži originalnim nastupima Ejmi Vanhaus.

Dom omladine poziva i sve bicikliste da u subotu, 31. avgusta u 17.30 iz Letnje bašte Doma omladine krenu putevima legendarnih filmova koji su snimani u Pančevu. Festival će u Dvorani „Apolo“ istog dana biti zaključen koncertom benda „Kanda, Kodža i Nebojša“ koji počinje u 21 sat.

Tokom festivala radiće neprekidno i „Otvoreni atelje“ Škole crtanja koji će različitim generacijama polaznika omogućiti da razmenjuju iskustva a na raspolaganju za crtanje biće im i dva modela u vremenu od 11 do 15 i od 17 do 21 čas. A na festival će i posle njegovog završetka podsećati mural koji će u dvorištu Doma omladine oslikavati poznati strit-artist Đurađ Stevanović iz Šapca. Naravno, gledanje murala koji će nastajati tokom festivala dozvoljeno je i poželjno.

(Pančevac)

NEZABORAVNIH NEDELJU DANA UMETNOSTI, UČENJA, DRUŽENJA I ZABAVE Otvaranjem murala kod Gimnazije zatvoren 8. Freedom Art festival!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.