Meso bi moglo da poskupi posle Nove godine

17:00

12.09.2024

Podeli vest:

Pixabay

Zbog posledica suše i blagog rasta cena stočne hrane u celom regionu skoro je izvesno da će trgovci da istaknu nove cenovnike oko praznika. 

Naredna dva-tri meseca, dok još ima zaliha, ne očekuje se rast cena mesa, ali početkom iduće godine svakako. Tada će sve ovo što se događalo ovoga leta, a to su ekstremne suše, doći na naplatu, vesti su koje stižu iz regiona od uticajnih analitičara, a koje se zasigurno mogu primeniti i na Srbiju.

Kako se ističe, ozbiljniji stočari imaju nešto iz sopstvene proizvodnje žitarica pa njih problemi neće toliko pogoditi kao one koji će morati da kupuju žitarice na tržištu gde će cena biti viša, preneo je portal „Poslovni” osvrćući se na trenutne prilike na hrvatskom tržištu.

Stručnjaci predviđaju da će velike količine žitarica, zbog nepovoljne materijalne situacije ratara koja traje nekoliko sezona, uglavnom biti izvezeno iako su cene relativno niske, a da će se kasnije one uvoziti i za stočnu hranu.

Nešto od ovih predviđanja već je počelo da se i ostvaruje s razlikom da Srbija ima dobre prelazne zalihe žitarica i čini se nešto lagodniju situaciju nego druge države u okruženju.

Ipak, poslednji mesečni izveštaj Sistema tržišnih informacija poljoprivrede Srbije (STIPS) pokazuje da je cena stočne hrane na domaćem tržištu već u avgustu bila u blagom porastu u odnosu na prethodni mesec.

Kako se navodi, na prodajnim mestima primećena je slabija ponuda kukuruza, najčešće upakovanog u džakove od 50 kilograma. U ponudi pšenice, stočnog ječma i ostalih komponenti za pripremu kvalitetne stočne hrane nije bilo značajnijih promena. Okrunjeni kukuruz na pijacama i silosima bio je skuplji u odnosu na jul. Cena pšenice na pijacama takođe je bila nešto viša, dok je u silosima zadržala stabilan iznos.

Agrarni analitičar Goran Đaković rekao je za „Politiku” da je poskupljenje mesa u periodu oko praznika i na našem tržištu izvesno.

Kako kaže, uprkos slabijem rodu kukuruza zbog suše, ali i drugih ratarskih kultura očekivan je blagi rast cena stočne hrane.

– Ali ne i onaj koji bi se očekivao kada ovako loš rod stigne na berbu. Međutim, zbog prenetih zaliha iz prošle godine imamo stabilne količine kako kukuruza tako i pšenice – rekao je on i dodao da se može očekivati da krajem godine dođe do rasta cene stoke pa i mesa, jer zbog praznika i slava tradicionalno raste tražnja.

Đaković napominje da ono što je ovde problem jeste pad domaće proizvodnje stoke pa samim tim i ponude. Odgovor na ovaj problem, kako smatra, ne bi trebalo da bude uvoz, već podizanje domaće proizvodnje.

Podsetimo, predstavnici Ministarstva poljoprivrede nedavno su se sastali s predstavnicima Udruženja odgajivača svinja Srbije i predstavnicima klanica i preduzeća za proizvodnju i distribuciju mesa i mesnih prerađevina, kako bi obe strane iznele probleme i izazove s kojima se suočavaju.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Nenad Katanić istakao je da je cilj države da pomogne odgajivačima, što već i čini, pre svega kroz razne mere podrške koje su njima namenjene, ali da je istovremeno zadatak i da se sačuva domaća klanična industrija.

Na sastanku je predloženo da se u narednom periodu formira operativna radna grupa i uspostave bolji poslovni odnosi između proizvođača i klanica, uz dugoročne ugovore koji bi definisali njihove odnose.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.