Obeležavamo dan roditelja Svetog Jovana Krstitelja

Danas svi roditelji za zdravlje svoje dece treba da ispoštuju jedan važan običaj

08:19

18.09.2024

Podeli vest:

Foto: SPC

Danas, 18. septembra, srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju praznik posvećen roditeljima Svetog Jovana Krstitelja – Svetom proroku Zahariji i njegovoj supruzi, pravednoj Jelisaveti.

Zaharija, sveštenik iz Aronovog plemena, služio je u hramu u Jerusalimu za vreme cara Iroda. Jednog dana, dok je bio u oltaru, ukazao mu se anđeo Božji, što ga je ispunilo strahom. Anđeo ga je tada umirio rečima: „Ne boj se, Zaharija.“ Zatim mu je objavio da će njegova žena Jelisaveta, iako su oboje bili stariji, roditi sina, kao odgovor na njihove molitve. Zaharija je posumnjao u ove reči, a anđeo mu je odgovorio: „Ja sam Gavril, koji stojim pred Bogom“.

Zbog sumnje, Zaharija je onemeo i nije mogao da govori sve dok mu se sin nije rodio. Kada je došlo vreme, napisao je na daščici: „Jovan mu je ime“, i tada mu se otvoriše usta, te je hvalio Boga. Kasnije, kada se rodio Isus, Irod, čuvši o ovim događajima, naredio je ubijanje sve dece u Vitlejemu, uključujući i Jovana.

U trenutku opasnosti, Jelisaveta je uzela svog sina i pobegla u planine. Kada su vojnici došli za njima, ona je povikala: „Goro Božja, primi majku s detetom!“ Tada se stena otvorila i sakrila je majku i dete. Irod, besan što nije uspeo da pronađe Jovana, naredio je da se Zaharija ubije pred oltarom. Krv Zaharijina se prolila po mermeru i skamenila, ostavši kao svedočanstvo Irodovog zločina. Na mestu gde su Jelisaveta i Jovan pronašli utočište, pojavila se pećina, a iz nje je potekla voda i izrasla je palma.

Četrdeset dana nakon Zaharijine smrti, pravedna Jelisaveta se upokojila, a mladi Jovan ostao je u pustinji, gde ga je anđeo hranio i Bog čuvao do dana kada je trebalo da se pojavi na Jordanu.

Veruje se da na ovaj praznik, roditelji obavezno treba da se pomole Bogu za zdravlje svoje dece.

(Pančevac)

Danas slavimo Svetog Vavilu

Slavimo Svetog sveštenomučenika Antima! Danas mu se pomolite za zdravlje i sreću

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.