Od sutra odbrana od poplava na toku Dunava kroz Vojvodinu

Redovna odbrana od poplava biće proglašena sutra na severnom toku Dunava kod Bezdana i Apatina, a u petak na slivu te reke do Slankamena,

18:00

18.09.2024

Podeli vest:

Youtube Printscreen

NOVI SAD – Redovna odbrana od poplava biće proglašena sutra na severnom toku Dunava kod Bezdana i Apatina, a u petak na slivu te reke do Slankamena, saopštila je Pokrajinska vlada.

To je rečeno na sastanku pokrajinskog sekretar za vodoprivredu Vladimira Galića i direktora Vode Vojvodine Srđana Kruževića sa predstavnicima opština koje se naslanjaju na Dunav, a o aktuelnoj situaciji i porastu vodostaja Dunava, „imajući u vidu poplave u zemljama Evrope“.

U saopštenju piše da će redovna odbrana od poplava biti proglašena sutra na severnom toku kod Bezdana i Apatina, a u petak na slivu Dunava do Slankamena.

„Verujemo da će (Dunav) ići do linije vanredne odbrane od poplave, ali na nama je da budemo spremni“, rekao je Galić.

Na sastanku je rečeno da je Dunav porastao u Bezdanu i Apatinu za metar u odnosu na juče, a u Novom Sadu 70 centimetara, te da se očekuje rast za još dva i po do tri metra, „čime će doći do linije vanredne odbrane“.

Kružević je kazao da postoji niz mesta koja će biti ugrožena i na nivou redovne odbrane od poplava, zbog, kako je naveo, naselja koja su građena sa druge strane nasipa, u nebranjenim delovima i na vodnom zemljištu.

Ukazao je i na i obavezu nadležnih da im pomognu.

Dodao je da se vrhunac vodostaja očekuje između 24. i 26. septembra, ali da će biti niži za pola metra u odnosu na 2013. ; Rekao je da ne postoji opasnost po Srbiju poput država Evrope koje se suočavaju sa poplavama, te upozorio da će biti razloga za zabrinutost ukoliko dođe do topljenja snega u Austriji, „i ako se taj talas preklopi sa aktuelnim“.

Nadležni su na sastanku uputili predstavnike lokalnih samouprava kako da postupaju u slučaju plavljenja područja na teritoriji njihovih opština, te je dogovoreno da će biti u svakodnevnom kontaktu i komunikaciji kako bi se pratilo stanje, piše u saopštenju.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Sombora, Apatina, Odžaka, Bača, Bačke Palanke, Bačkog Petrovca, Beočina, Novog Sada, Sremskih Karlovaca, Titela, Inđije, Zrenjanina, Stare Pazove, Pančeva i Kovina.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.