Đaci iz Debeljače brinu o životnoj sredini: Skupljaju električni i elektronski otpad, a novac od prodaje koriste za uređenje škole

14:17

20.09.2024

Podeli vest:

Foto: G.J.

Đaci Osnovne škole „Moša Pijade“ iz Debeljače već nekoliko godina zajedno sa svojim nastavnicima skupljaju po selu električni i elektronski otpad, a sakupljeni novac od prodaje koriste za uređenje škole i poboljšanje nastave. Deca imaju i veliku podršku svih meštana.

Na ovaj način deca i na praktičan način uče kako se čuva životno okruženje, ali mogu da vide i šta sve zagađuje životnu sredinu. Stečeno znanje u školi sad primenjuju i na ulici i od toga svi imaju korist. Deca ističu da im nije teško da skupljaju opasan otpad, a drago im je što na taj način mogu da zarade i novac koji će se iskoristiti za opremanje škole.

Prikupljeni otpad dva puta se u toku školske godine prodaje firmi iz Beograda, koja se bavi reciklažom, a zarađeni novac se koristi za školske potrebe. Direktorka Osnovne škole „Moša Pijade“ Kristina Vidrač ističe da im prikupljanje novca nije u prvom planu, već da deca nauče što više o reciklaži I da na vreme razviju ekološku svest:

– Ne dobijemo mi mnogo novca, ali dovoljno da kupimo nove zavese, sportske rekvizite za fizičko ili neki nameštaj za učionice. Svaki dinar nam dobro dođe, jer možemo da obnovimo ono što je potrebno i drago mi je što u svemu ovome imamo i veliku podršku roditelja, jer samo zajedničkim radom ostvarićemo zajednički cilj, a to je podizanje svesti o ekologiji i jačanje zajedništva.

Osim opasnog otpada, đaci sakupljaju i čepove i staru hartiju, a učestvuju često I na raznim humanitarnim akcijama.

 

(Pančevac/G.J.)

Berba jabuka u južnom Banatu pri kraju

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.