NOVO SELO: Otkriveni delovi naselja iz ranog srednjeg veka

11:30

01.10.2024

Podeli vest:

Banatski dobošar

Nakon rekognosciranja terena (pregled terena i beleženje tačaka gde se mogu očekivati moguća nalazišta) na teritoriji samog grada Pančeva, te naselja Ivanovo, Banatski Brestovac, Omoljica, Dolovo i Vojlovica, gde su registrovana nova arheološka nalazišta od najstarijeg perioda praistorije, neolita, bronzanog doba, nalaza iz antičkog doba, srednjeg veka i novog doba, na red su došla istraživanja atara Glogonja, Jabuke, Kačareva i Banatskog Novog Sela.

Na potezu seoskog atara pod nazivom Velika dolina, na parcelama u vlasništvu Đorđa Smoljana, Ane i Milene Karlaš, arheološka ekipa Narodnog muzeja Pančevo pod rukovodstvom viših kustosa Jelene i Vojislava Đorđevića, tokom avgusta i septembra meseca obavila je arheološka istraživanja.

Iskopavanjima su prethodila opsežna rekognosciranja terena kada je na pomenutom potesu Velika dolina po prvi put evidentirano više arheoloških lokaliteta. Na pojedinim parcelama obavljena su i geomagnetska snimanja koja su u mnogome olakšala posao arheolozima.

Naime, na dve parcele iskopavanjem su istraženi delovi naselja iz ranog srednjeg veka. Na njivi Đorđa Smoljana istražena su dva stambena objeketa. Radi se o poluukopanim zemunicama približno kvadratnog oblika, a od kojih je jedna u uglu imala zemljanu peć. Pored toga istraženo je i pet od sedam registrovanih kalotastih zemljanih peći. Taj deo naselja najverovatnije je imao funkciju kujni u kojima je pripremana hrana. Od pokretnih nalaza pronalaženi su ulomci posuda – uglavnom lonaca, kotlića i vršnika, ali i koštana šila, keramički pršljenci, gvozdeni nožići i jedno ocilo.

Druga pozicija na kojoj su iskopavanja u toku, a koja se polako privode kraju, vrše se na parceli Ane i Milene Karlaš. Tu je za sada otkrivena jedna poluzemunica sa kamenom peći – takozvanom kamenkom. I ovde su pronalaženi brojni ulomci keramičkih posuda i kameni žrvnjevi.

Ova naselja se okvirno mogu opredeliti u period od 8. do 10. veka. Imaju karakteristike slovenske materijalne kulture i mogu se povezati sa (u istorijskim izvorima već poznatim) slovenskim plemenom Bodrića.

Završetak ovogodišnje arheološke kampanje očekuje se tokom naredne dve nedelje, a u planu je da se naredne godine nastavi sa istraživanjima ovih lokaliteta.

Inače, ovde je reč o projektu koji je 2004. godine započeo Muzej Vojvodine uz podršku Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Novog Sada, a koji na teritoriji Banata rade pančevački arheolozi. Pošlo se od činjeničnog stanja da do tog trenutka sva arheološka nalazišta nisu beležena na pravi način, a da se sa novim pristupom primenjuju evropski standardi Konvencije o zaštiti arheoloških nalazišta, odnosno njihova metodologija.

Na kraju treba reći i da su ova iskopavanja finansirana od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

(Banatski dobošar/Narodni muzej Pančevo)

TRKA ZADOVOLJSTVA U KOVINU Evo kako da se prijavite za ovu humanitarnu manifestaciju

BONUS VIDEO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.