POLOŽENI VENCI Obeležen Dan oslobođenja Bele Crkve

09:35

02.10.2024

Podeli vest:

Foto: Opština Bela Crkva

Svečanim polaganjem venaca na spomenik vojnicima Crvene armije palim u borbi za oslobođenje Bele Crkve i na spomenik žrtvama fašizma u Gradskom parku i ove godine je obeležen 1. Oktobar, Dan oslobođenja Bele Crkve.

Prvog oktobra 1944. godine vojska Crvene armije, u sadejstvu sa partizanskim jedinicama, ušla je u Belu Crkvu. Naša varoš bila je prva oslobođena teritorija u Srbiji, koja je od aprila 1941. bila pod fašističkom okupacijom nemačke vojske i njenih saveznika.

U znak sećanja na ovaj dan, vence su položili predstavnici Vojske Srbije – kapetan prve klase Mihajlo Ilić, stariji vodnik prve klase Bojan Talaja, vodnik Dalibor Broćilović, predsednica opštine Bela Crkva Tatjana Kokar i predsednik SO Bela Crkva Marjan Aleksić, prvi sekretar Ambasade Ruske federacije u Beogradu Mihail Aleksejevič Čižikov, predstavnici SUBNOR-a opštine Bela Crkva i Grada Vršca, Društva srpsko ruskog prijateljstva, Opštinske organizacije udruženja penzionera Bela Crkva, profesori i učenici Tehničke škole „Sava Munćan“.

Predsednica opštine Bela Crkva Tatjana Kokar istakla je da svečanim obeležavanjem ovog važnog datuma u istoriji Bele Crkve odajemo počast palim herojima i čuvamo slobodarsku tradiciju.

„Danas se sa poštovanjem sećamo događaja od pre 80 godina, kada je, istog ovog datuma, opština Bela Crkva oslobođena u Drugom svetskom ratu – čime su okončane četvorogodišnje ratne strahote i čime su otvorena vrata miru. A mir je uvek zalog potrebne nade u dobro, i u bolju budućnost svih nas. Baštineći tradiciju oslobodilačkih ratova Srbije, među kojima su i oslobodilačke tradicije vezane za Drugi svetski rat, opština Bela Crkva neguju kulturu sećanja i očuvanje našeg identiteta. Ovaj dan nas obavezuje da se sećamo mnogobrojnih žrtava koje su ostavile neizbrisiv trag u borbi sa fašizmom, i opominje da se ovakvi sukobi, koji su doneli velike patnje, razaranja i stradanja više nikada ne ponove“ – istakla je predsednica opštine Tatjana Kokar.

Prvi sekretar Ambasade Ruske federacije u Beogradu Mihail Aleksejevič Čižikov čestitao je svim stanovnicima opštine Bela Crkva 80 godina slobode.

Na svečanom prijemu u Velikoj sali opštinske uprave Bela Crkva, zahvalnice Republičkog odbora SUBNOR-a povodom Dana oslobođenja uručio je predsednik SUBNOR-a Bela Crkva Branislav Jovanović.

(Pančevac/Pančevo info)

BELA CRKVA: Lopov upao u kuću i ukrao tri televizora, vlasnici tokom pljačke bili u inostrastvu

BELA CRKVA: Koncertom Milice Pavlović završen karneval

BONUS VIDEO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.