FELJTON: Promena lika Pančeva kroz stambenu izgradnju

U devetom nastavaku feljtona „Sasvim obična istorija Pančeva” možete pročitati kako smo uz pomoć „trambulina” uskočili u višespratnice u centru Pančeva

10:00

06.10.2024

Podeli vest:

Razglednica Pančeva iz sedamdesetih godina prošlog veka

U centru grada sve do sredine pedesetih godina prošlog veka stajale su skoro samo „udžerice i kućerci”. A onda dobrano već oronuli stanovi i poneka nova zgradica više nisu bili dovoljni za potrebe naroda koji je hrlio u centar sreza. Krenulo se „nebu pod oblake”. Ali „novi lik” Pančevo će konačno početi da poprima tek sa izgradnjom „Azotare”.

„Svakodnevno hodnicima Gradske opštine defiluju stotine građana. Polovina od njih teče u jednom pravcu. Stan! Stan! Stan!  Činovnik Stanbenog otseka počinje priču: ’Drugovi, nema!’ Ali – stranku se to ništa ne tiče. Stranka počinje da plače. Tri godine čeka da zameni stan. Došla je devojka. ’Ima’, kaže ona, ’jedna nemačka porodica što odlazi iz Jugoslavije. Dajte mi taj stan.’” Autor ovih redova u „Pančevcu” 11. juna 1954. bio je glavom i bradom Miroslav Mika Antić. Iznerviran je bio svakodnevnom kuknjavom dežurnih „abonenata” i „klasičnih gnjavatora”, kako ih je nazvao, koji su danima molili za krov nad glavom. Ali ne bi bio Mika tako pametan i duševan da i za njih nije našao razumevanja. „Izvinite, poštujem ja ono ljudsko. Poštujem porodicu od 11 članova koja živi u jednoj sobi već dve godine u ulici Marka Kulića 33. Poštujem mladi bračni par koji uzalud čeka na stan tri meseca i živi razdvojeno.” I svašta smo u ovoj reportaži još mogli saznati. Kao da je, na primer, „jedna žena” simulirala nesvest, a da je onda u „najvećoj nesvestici” otvarala jedno oko i gledala kakav je utisak proizvela. Vajkao se Mika i zato što se u Beogradu stanovi prodaju i za 50.000 dinara, dok se u Pančevu to radi u naturi, pa je tako žena iz Ivanova, na primer, kupila stan od porodice koja se iseljavala za Nemačku za deset kilograma perja.

„Proći će još mesec dana i velika stanbena zgrada u Ulici Žarka Zrenjanina biće završena i predata na upotrebu. Zgrada raspolaže sa 34 konforna stana i garsonjera, a u prizemlju sa pet lokala za trgovinske radnje.” („Pančevac”, 19. avgust 1955)

Za radnike periferija

Oslobođenje je zateklo Pančevo sa oko 22.000 stanovnika, da bi za deset godina ono naraslo na 32.000, te se procenjivalo da treba graditi oko 100 stanova godišnje. Ubrzo će to biti bar nekoliko stotina, a „1.000 stanova godišnje” postaće zvanično zacrtan cilj odlukom „opšteg Sabora pančevačke opštine” 1974. godine.

„Američka zgrada” na uglu ulica Branka Radičevića i Braće Jovanovića bila je „gigant” koji se vinuo „nebu pod oblake koji sa omalovažavanjem gleda na svoju prizemnu sabraću”, pisao je „Pančevac” u maju 1960. Ceo „Kompleks B-8”, čiji je deo bila, nikada nije u potpunosti izgrađen, jer je predviđao čak i veštačko jezero. U njoj su najpre stanovali Amerikaci koji su učestvovali u izgradnji „Azotare”, pa tome i duguje svoj naziv.

Ali nije bilo „finansiskih sredstava” za gradnju, žalio se Narodni odbor 1954. Pošto svaka vreća ima dno, shvatilo se u celoj Jugoslaviji da stanarina više ne može da bude bagatela. U julu iste godine i pančevački Narodni odbor najavio je novo „određivanje stanarina”, iliti u prevodu poskupljenje za 50 odsto. Novina je bila i razvrstavanje stanova u šest kategorija, u skladu s kvalitetom i godinom izgradnje, ali i s mestom gde sa nalaze. Za centar se imalo plaćati i 10 odsto više. Time je Narodni odbor uveliko odredio i buduće socijalno raslojavanje po mestu stanovanja, pa će stanovi na periferiji, a potom i prigradska naselja, postati „radnički”. A nije da se o tome nije pričalo. U oktobru 1962. „Pančevac” je preneo „kritiku” Predsedništva Sreskog odbora sindikata pred opštinskim Savetom za komunalne poslove zbog toga što „radnici nisu u stanju da plaćaju stanove u centru grada”, dok se „jedan od učesnika” zapitao i „ko se u njih useljava”. Ali nije bilo milosti prema običnim trudbenicima. Gradske vlasti su posle još jednog poskupljenja 1959. godine na gunđanja jednostavno odgovorili da „svako treba da koristi stan koji odgovara njegovim ekonomskim sposobnostima”.

Pančevački „Konstruktor” se „vinuo pod oblake” kada je prvi put uspeo da posle četvorospratnica podigne „oblakoder” od dvanaest spratova na kraju Ulice Georgija Dimitrova. Tada je to bila, kako je napisao „Pančevac” 31. avgusta 1968. godine, najviša zgrada na Balkanu. Pošto je kompleks od jedne dvanaestospratnice, jedne osmospratnice i dve šestospratnice podizan na nekadašnjem koritu Tamiša, morali su najpre da budu pobodeni šipovi od deset metara. Ugrađeni su „brzohodni” liftovi, prvi put je u našem kraju na fasadu stavljen „teraplast”. U 144 stana se uselilo i dosta vojnih lica, pa će se godinama ovaj kompleks nazivati „vojnim zgradama”.

„Azotara” zamajac

Stanarine su ipak bile samo „šaka dolara”, te od nje nije bilo veće vajde. Gradilo se i dalje skoro nimalo. Zato su na nivou grada 1955. formirane „Stanbena uprava” i tri „stanbene zajednice”. Služile su da skupljaju pare od stanarina u društvenim stanovima, ali i od zakupodavaca, koji su za sebe mogli da zadrže samo 10 odsto najamnina. Ipak, taj novac je služio samo da krpi rupe po već oronulim stanovima, pošto je do 1955. podignuto samo 118 novih stanova. Ali „krov nad glavom” nije bio problem samo Pančeva, pa je Savezno izvršno veće dalo preporuku da se formiraju i stambene zadruge, kao i fondovi za kreditiranje stambene izgradnje. Zajmove, čiji je rok otplate bio pedeset godina uz dva odsto kamate, mogli su podizati i građani, ali i preduzeća i gradovi. „Staklara” je od 1961. bila rodonačelnik kredita i iz sopstvenih sredstava za svoje radnike koji su u firmi radili bar godinu dana i koji bi pristali da tu ostanu i narednih deset. Njihovo učešće je bilo 25 odsto sredstava, od kojih je firma mogla da im za početak obezbedi tri četvrtine – sve uz kamatu od samo jedan odsto.

Zgrada iznad „Neptuna”, kako su je Pančevci zvali godinama, bila je jedan od prvih nebodera u gradu. U oktobru 1956. „Pančevac” je pisao da se stambena zgrada koja se izdiže na mestu nekadašnje Solane „ponosi svojom veličinom i širokim vidikom s obe strane Tamiša”. Naselje Solara je dovršeno 1961. izgradnjom zgrada u produžetku „nebodera” na Keju Radoja Dakića i tada Lenjinovoj ulici.

Ali grad je počeo da „menja lik”, kako su se tada hvalili kadrovici, tek kada su udareni temelji „Azotare”. U odnosu na 1959. broj novoizgrađenih stanova je 1960. godine više nego dupliran. U tekstu „Sve više stanova” od 17. septembra „Pančevac” piše da je u gradu, čiji se broj stanovnika za petnaest godina udvostručio, načinjen „efektan korak” jer je za poslednjih nekoliko godina izgrađeno oko 500 stanova. Jedan od razloga su bile „stanbene kolonije” blizu fabričkih krugova „Utve”, „Staklare”, sreske pošte… Ali glavni zamajac je bila „besumnje ’Azotara’, jedan od najvećih industrijskih objekata u zemlji, koji se gradi na domaku Pančeva, za čije se potrebe gradi desetine višespratnica sa preko 400 modernih i konfornih stanova”. O tome svedoči i naša sagovornica Alisa Ćosić.

– Kada je moj otac 1961, kao tehničar, došao u Pančevo da gradi „Azotaru”, odmah je dobio jednosoban stan u Petra Drapšina. Ostali su u njemu sve do 1966, kada je dva meseca nakon mog rođenja dobio rešenje za dvosoban stan. To je sledovalo porodicama sa četiri člana. Mi tada bar nismo znali za čekanje na stan – priča Alisa.

Kada je podignuta 1974, tražio se kum i za do sada najvišu zgradu  od osamnaest spratova u Pančevu i njenog nešto nižeg „brata”, ali je ipak ostala samo „zgrada iznad SDK”. Iako je njome dodatno i konačno narušeno staro jezgro grada, ponela je titulu „lepotice” posle zgrade Opštine, koja je sagrađena 1961. U to vreme, na sreću u poslednjem zamahu gradnje oblakodera koji će natkriliti ceo grad, izgrađene su i „šargarepe” u Lenjinovoj, današnjoj Ulici Petra Bojovića.

I dobro su pretpostavili ponosni pančevački „graditelji svetle budućnosti” kada su rekli da će „prisustvo ovog giganta usloviti izgradnju novih industriskih objekata, i to znači više višespratnica i više stanova za smeštaj trudbenika ovog grada”. Zato i nije čudo što je i Dragoslav Mišić, predsednik opštine, skoro zapevao u intervjuu koji je s njim „Pančevac” sačinio 11. marta 1961. godine. „Sutra pančevačke komune” osvanuće „vedro i toplo”, nadahnuto je odgovarao na pitanja novinara, „jer vreme koje je proteklo u združenim akcijama svih faktora usmerenim na izgradnji trambuline, da tako kažem, će nam omogućiti što dalji i uspešniji skok – u lepše sutra”. Mišić je tada najavio izgradnju još 2.180 stanova u novim četvrtima u centru grada. Ali se „Pančevac” zapitao – ne u ovom tekstu jer ne priliči da se čangriza u razgovoru s prvim čovekom grada – da li su nove zgrade dobro postavljene, jer ih je možda od početka trebalo graditi na periferiji, a ne „od centra ka periferiji”. Ali o izgradnji na periferiji, u novim naseljima, počev od Koteža, preko Tesle i Strelišta, sve do Koteža 2, što će doprineti da Pančevo od varošice postane grad, više u idućem broju.

(Pančevac / Nevena Simendić)

FELJTON: Borba i ljubav trgovaca i potrošača u „socijalizmu”

FELJTON: Kako smo rasli i dorasli – Od krajcarice do gejmera

FELJTON: Standard Pančevaca u doba socijalizma

FELJTON: Šta smo i kako slavili – šta smo želeli i dočekali

FELJTON: Kako smo letovali od garaža do hotela

FELJTON: Kako smo se školovali i da li smo se iškolovali

FELJTON: Kako smo rasli i dorasli – Od krajcarice do gejmera

FELJTON: Sasvim obična istorija Pančeva (1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.