KAKO DA VAS NE BOLE LEĐA: 13 saveta za zdravu kičmu – od mladosti do starosti

Pošto je kičma ogledalo vašeg života, najčešći krivci za bolove u leđima su dugotrajno prekomerno sedenje, nekretanje, loše držanje ili prenaprezanje kičme.

11:19

13.10.2024

Podeli vest:

Foto: Pixabay
Vežbanje uz ograničenje sedenja – recept za prava leđa

Od većine bolova u leđima se ne umire, ali ako ne otklonimo uzrok, s vremenom će postati nepodnošljivo, a ako ne budemo mogli da se krećemo, ako ne možemo dobro da spavamo ili ako smo izloženi stalnom stresu zbog bolova, sigurno je da ćemo otežati, pa i skratiti život. Posebno je opasno sam sebi biti dijagnostičar, posebno zato što taj bol može biti vezan za neka druga oboljenja. Zato oprez i pravac kod lekara, posebno ako se javi iznenadni bol povezan s mučninom, povraćanjem, bolom u predelu grudi… Ali pošto je kičma ogledalo vašeg života, najčešći krivci za bolove u leđima su ipak dugotrajno prekomerno sedenje, nekretanje, loše držanje ili prenaprezanje kičme. Zdravije životne navike zato mogu sprečiti oboljenja kičme ili ublažiti lakše tegobe.

1. Ojačajte mišiće – ublažite bol. Ako imate povremene bolove u leđima i ako nemate ozbiljna oštećenja kičme, uglavnom će pomoći vežbanje, fizioterapija i blagi lekovi.

2. Nastavite da se krećete. Ležanje u krevetu vam neće pomoći. Ako ništa drugo, pomerajte delove tela koji vas ne bole jer ćete tako poboljšati cirkulaciju, a samim tim doprineti smanjenju osećaja bola.

3. Bavite se sportom. Ako nema medicinskih prepreka, trebalo bi da se bavite sportovima blagotvornim za vaša leđa, kao što su leđno plivanje, joga ili biciklizam. Čak i lagana šetnja može da pomogne.

4. Pravilno vežbajte. Fizioterapeut je garant da će do tada često potpuno neaktivni mišići biti postepeno mobilisani i da ćete ojačati odgovarajuće mišićne strukture koje će služiti kao zaštitni korset za vašu kičmu.

5. Pravilno držite leđa. Prvo naučite kako da pravilno držite leđa. Nabavite odgovarajuće stolice, podesite visinu stola. Ne sedite i ne ležite u krevetu s kompjuterom. I stalno sebe opominjite da ispravite leđa. Posle nekog vremena to će vam preći u naviku.

Rad na kompjuteru u krevetu neprijatelj kičmeFoto: Pixabay

6. Rasteretite kičmu. Da biste opustili mišiće kičme i išijadični nerv, lezite u ravan položaj, a podignute potkolenice pod pravim uglom stavite na stolicu. Potražite i savet fizioterapeuta o tome koji su to opuštajući položaji za vašu kičmu.

7. Profesionalna masaža. Masaža može da poboljša cirkulaciju krvi u mišićima, da umiri nervni sistem i tako ublaži napetost. Ali da bi masaža doprinela trajnom ublažavanju bolova, treba da je sprovodi profesionalac.

Ne idite kod raznih „kostolomaca” – neprofesionalna masaža može trajno oštetiti vašu kičmuFoto: Pixabay

8. Izbegavajte „zaštitne položaje”. Zauzimanjem položaja kojim olakšavate bol prenapregnućete određene grupe mišića i time ćete više naštetiti leđima nego što ćete im pomoći. Poslušajte savet fizioterapeuta i ispravite držanje.

9. Smanjite prekomernu težinu. Svaki dodatni kilogram na stomaku vuče vas u položaj šupljih leđa i dodatno opterećuje kičmu. Gubitak nekoliko kilograma stoga može smanjiti bol.

10 Toplota protiv napetosti. Stavite vlažnu krpu na bolno mesto i flašu s toplom vodom preko nje. Toplota će pojačati cirkulaciju i tako opustiti mišiće.

11. Lekovi – dozirano. U slučaju akutnog bola u leđima od koristi mogu biti lekovi poput paracetamola, ibuprofena ili acetilsalicilne kiseline. Ako je bol uzrokovan napetošću ili lošim držanjem, oni će ublažiti bol i omogućiti pokretljivost, pa time i ispravljanje lošeg držanja.

12. Smanjite stres. Stres dovodi do napetosti i takođe utiče na kičmu preko mišića, pa bol u leđima može biti signal da malo usporite.

13. Idite kod lekara. Ako se bol u leđima pogorša umesto da se poboljša pošto ste primenili neke od ovih metoda, ili ako dođe do kočenja, ili ako se bol stalno vraća, trebalo bi da se obratite lekaru.

(Pančevac)

GDE VAS GLAVA BOLI? Saznajte uzrok vaše glavobolje

Ishrana 60+: Manje hrane, više hraniljivih namirnica

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.