Zajedno protiv ambrozije: Ovo su rezultati projekta za bolji vazduh Pančeva

U Gradskoj upravi održana je završna konferencija projekta “Mere za unapređenje kvaliteta vazduha u Pančevu”

17:21

17.10.2024

Podeli vest:

Foto: Pančevac/M. Popović
Foto: Pančevac/M. Popović

Završna konferencija projekta “Mere za unapređenje kvaliteta vazduha u Pančevu” održana je u Gradskoj upravi povodom kraja projekta i predstavljanja rezultata zajedničkog rada Zavoda za javno zdravlje, JKP Zelenila i Grada Pančeva u prethodnih nekoliko meseci.

– Na ovom projektu bavili smo se jednom zaista važnom temom, a to je bolja kontrola ambrozije. Nama je u interesu da koncetracije polena u vazduhu držimo pod kontrolom i za to postoje dva razloga. Prvi je što polen ambrozije izaziva alergijske reakcije kod velikog broja ljudi, a drugi je što ambrozija spada u prirodne emitere pm čestica. Grad Paančevo svake godine izdvaja značajna sredstva za uklanjanje ambrozije, ali ovaj projekat nam je pomogao da nabavimo savremeniju opremu i da podignemo svest javnosti o ovoj zaista važnoj temi. U okviru projekta održane su prezentacije na temu kada i kako ukloniti ambroziju u svom domaćinstvu, a i ista tema je bila i u okviru video klipa, koji je distribuiran putem društvenih mreža, rekla je Katarina Banjai, članica Gradskog veća za zaštitu životne sredine i održivi razvoj.

JKP Zelenilo i Zavod za javno zdravlje bili su partneri Grada Pančeva na ovom projektu značajnom za zdravlje građana, kako danas tako i u daljoj budućnosti.

– Kroz projekat smo dobili vrednu opremu koja će nam puno značiti i u narednim godinama košenja ambrozije, koristimo je, naravno, i tokom leta i jeseni ove godine, to su 12 trimera, odnosno, motornih kosa, tu su 4 samohodne kosačice, 2 rotacione kosačice i 2 malčera. To je oprema koju mi koristimo u redovnom radu na uklanjanju ambrozije, a ova oprema nam je omogućila da angažujemo veći broj ljudi, koji će raditi na mehaničkom uklanjanju na javno zelenim površinama. Svakako, Grad sprovodi aktivnost uklanjanja ambrozije više od 10 godina, tako da imamo odličnu saradnju i trudimo se da u samom gradu na javnim površinama ambroziji ne damo da procveta, istakla je Ženja Marinković, savetnik za prostorno planiranje u JKP Zelenilo Pančevo.

Zavod za javno zdravlje Pančevo prikazao je na završnoj konferenciji svoje učešće i zaključke tokom posete svim mesnim zajednicama u naseljenim mestima u okolini Pančeva, koja se smatraju ključnim kada je reč o suzbijanju ambrozije.

– Ambrozija je opasan alergen u smislu da daje jake alergijske reakcije i zbog toga smatra se jednim od najštetnijih alergena i njegovo prisustvo u vazduhu tokom proteklih 15 godina je u porastu. Dva su razloga, jedan su klimatske promene – visoke temperature tokom leta, dugi periodi toplotnih talasa, a sa druge strane je to što je ambrozija jedna izuzetno agresivno invazivna vrsta, vrlo lako i brzo se širi, godišnje više desetina kilometara nove teritorije može da osvoji, a drugi problem je što je jako teško iskoreniti je, naglašava dr Dubravka Nikolovski iz Zavoda za javno zdravlje Pančevo.

Konferenciji je prisustvovao i zamenik gradonačelnika Predrag Stojadinov.

Projekat “Mere za unapređenje kvaliteta vazduha u Pančevu”sproveden je uz finansijsku podršku Vlade Švajcarske, u okviru inicijative “EU za Zelenu agendu u Srbiji”. Ovu nicijativu, uz tehničku i finansijku podršku EU i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), a u saradnji sa Ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom, uz dodatna finansijska sredstva koja su obezbedile vlade Švedske, Švajcarske i Srbie.

Vrednost proekta: 42.980 USD (50% EU) ; 42.980 USD (50% Grad Pančevo)

(Pančevac/M.P.)

POLEN U PANČEVU: Ambrozija se ne da

Prijavite Zelenilu gde je ambrozija na javnim površinama

BONUS VIDEO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.