KNJIGA VALENTINA MIKA: Vodič za sadašnje i buduće novinare na rumunskom jeziku

„Učenje veština komunikacije - vodič za učenje novinarske profesije” naslov je nove knjige na rumunskom jeziku pančevačkog novinara Valentina Mika, a sledi i izdanje na srpskom jeziku

11:05

23.10.2024

Podeli vest:

Knjiga „Učenje veština komunikacije - vodič za učenje novinarske profesije” Valentina Mika

Pančevac Valentin Mik, novinar koji je sigurno već obeležio istoriju medija u Pančevu i koji godinama gaji i uzdiže i novinarstvo na rumunskom jeziku, svoje dugogodišnje iskustvo pretočio je u priručnik „Učenje veština komunikacije – vodič za učenje novinarske profesije” u izdanju „Libertatee“. Veliku pažnju, može se reći, ovaj udžbenik i za početnike i za iskusnije novinare, privukao je i na promociji na Sajmu knjiga na štandu Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje  20. oktobra.

– Nije u pitanju samo skup tehnika i pravila, već pre svega sredstvo za razotkrivanje istine, promovisanje odgovornosti i podsticanje transparentnosti u društvu. Knjiga pokriva širok spektar tema, počevši od osnova novinarstva, etike i profesionalne odgovornosti, pa sve do tehnika prikupljanja informacija i načina na koji se novinarstvo prilagodilo digitalnoj eri. Poseban fokus stavljen je na značaj kritičkog razmišljanja i procene izvora informacija, što je od presudnog značaja u današnjem vremenu kada su lažne vesti i dezinformacije sve prisutnije. – objašnjava Valentin Mik koji trenutno odgovorni urednika nedeljnika „Libertatea” i zamenika direktora Novinsko-izdavačke kuće ,,Libertatea“.

„Učenje veština komunikacije” nije samo vodič za buduće novinare, već i inspirativno štivo za sve koji žele da bolje razumeju svet oko sebe i doprinesu izgradnji društva u kojem su transparentnost, istina i različitost na prvom mestu. Veoma bitna aspekt knjige je i isticanje značaja novinarstva u očuvanju i promociji kulturne i jezičke raznolikosti, posebno u multikulturalnim sredinama poput Banata.

Pančevci Goca Vlajić (druga sleva) i Valentin Mik (treći sleva) na promociji svojih knjiga na štandu Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanjeFoto: privatna arhiva

Ova knjiga je dragocen resurs kako za početnike, tako i za iskusne novinare, a njen uticaj će se sigurno osećati i u širim medijskim krugovima, pa čekamo i prošireno izdanje na srpskom jeziku koje Valentin obećava za sredinu iduće godine.

(Pančevac / N. S.)

NAŠ GOST NOVINAR VALENTIN MIK: 25 godina radnog staža u nedeljniku Libertatea!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.