PROIZVODNJA ZDRAVE HRANE U VOJVODINI Organsko meso i mleko zaostaju za žitom

12:28

20.03.2025

Podeli vest:

Foto: Pexels
Foto: Pexels

Organska proizvodnja u Vojvodini poslednjih godina beleži veliki rast, zahvaljujući povećanoj potražnji za zdravom hranom, podršci države i EU fondovima. Ova regija, poznata po plodnom zemljištu i razvijenoj poljoprivredi, postaje sve važniji centar organske proizvodnje u Srbiji.

Organski proizvođači u Vojvodini najčešće uzgajaju žitarice (pšenicu, kukuruz, ječam), voće (jabuke, jagode, maline), povrće (paradajz, paprika, krompir), kao i lekovito bilje. Organska proizvodnja mesa i mlečnih proizvoda je u porastu, ali je i dalje manje razvijena od biljne proizvodnje.

Država nudi subvencije za organsku proizvodnju, a dostupni su i fondovi EU, poput IPARD programa.

Organski proizvodi iz Vojvodine, naročito žitarice i voće, često se izvoze na tržišta EU.

Proizvođači moraju proći stroge kontrole i dobiti sertifikate od akreditovanih organizacija poput „Ecocert” ili „Serbia Organica”.

Ograničavajući faktori razvoja su visoki troškovi sertifikacije i prelaska na organsku proizvodnju. Nedostatak stručne radne snage i edukacije. Takođe, problem predstavlja i činjenica da su manji prinosi u odnosu na konvencionalnu poljoprivredu, a da je ograničena domaća potrošnja organske hrane zbog više cene.

Uprkos izazovima, organska proizvodnja u Vojvodini ima veliki potencijal, posebno uz podršku države i međunarodnih investicija.

(Pančevac/Dnevnik/E. D.)

CRVENI KRST: Akcija prikupljanja novčane pomoći za porodice nastradalih i povređenih u Kočanima

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.