Šta se dešava u telu tokom 36 sati bez hrane? Ovo su promene korak po korak

19:00

22.05.2025

Podeli vest:

Foto: Pexels

Iako post nije za svakoga, niti bi trebalo da bude, mnogi stručnjaci kažu da može da pruži telu „reset“. Kada se sprovodi bezbedno, uz dovoljno tečnosti, svakim satom donosi različite zdravstvene benefite, navodi dr Hilc. Zato ovaj vremenski vodič može približno da pokaže šta da očekujete ako odlučite da preskočite hranu na 36 sati.

Naravno, takvu odluku ne donosite bez konsultacije sa lekarom. Evo šta se dešava tokom tih 36 sati:

Posle 4 sata
Nivo insulina opada, a telo počinje da troši uskladišteni šećer, objašnjava simulacija na Jutjub kanalu Wellness Wise. Ovo je tzv. „anabolička faza“, u kojoj telo pretežno gradi mišićno tkivo.

Posle 8 sati
Pada nivo šećera u krvi, a glikogen se koristi kao izvor energije. Ulazite u „kataboličku fazu“, gde telo crpi energiju iz hrane koju ste ranije pojeli.

Posle 12 sati
Insulin ponovo opada i telo prelazi na sagorevanje masti – proces poznat kao „ketoza“.

Posle 16 sati
Počinje autofagija: ćelije razgrađuju i recikliraju sopstvene oštećene delove radi energije i zdravlja. Dr Hilc dodaje da vežbe snage mogu da pojačaju ovaj proces. Prekidi autofagije povezani su s abnormalnim rastom ćelija.

Posle 24 sata
Dolazi do intenzivnog ćelijskog „servisa“: smanjuje se upala, a osetljivost na insulin se poboljšava. Wellness Wise prikazuje i detaljnu simulaciju celog procesa. Pogledajte:

Posle 30 sati
Lučenje hormona rasta naglo raste, pomažući očuvanju mišića i podsticanju topljenja masti.

Posle 36 sati
Dostiže se vrhunac autofagije: uklanjaju se mrtve ćelije, obnavljaju tkiva, ubrzava metabolizam – svojevrstan „reset“ celog tela.

Problem s postom
Jedan od izazova je nedostatak brojnih studija na ljudima. Većina istraživanja rađena je na životinjama.

„Puno je pretpostavljenih koristi, ali ih još ne potvrđuju obimna istraživanja na ljudima. Ne vidimo dramatične zdravstvene dobitke, bar ne kratkoročno“, kaže profesor metabolizma Džejms Bets sa Univerziteta u Batu za „Gardijan“.

(mondo.rs)

Uzgoj gusaka opet u modi zbog zdravog mesa i masti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.