
MNRO: Pola veka zajedno bez barijera
Porodica Jarkovački kada je osnovala svoje gazdinstvo odlučila je prvo da proizvodi bebi kukuruz, jer su videli da se uvozi, a da je veoma tražen u marketima i prodavnicama.
Porodica Jarkovački kada je osnovala svoje gazdinstvo odlučila je prvo da proizvodi bebi kukuruz, jer su videli da se uvozi, a da je veoma tražen u marketima i prodavnicama.

Poljoprivredno porodično gazdinstvo Jarkovački iz Dolova osnovano je pre 12 godina i na imanju svojih predaka uspeli su da stvore brenodve koji su vrlo brzo postali veoma traženi na tržištu , jer su svi proizvodi veoma originalni.
Porodica Jarkovački kada je osnovala svoje gazdinstvo odlučila je prvo da proizvodi bebi kukuruz, jer su videli da se uvozi, a da je veoma tražen u marketima i prodavnicama. Pomislili su zašto se tako nešto ne bi pravilo u Srbiji i odlučili su da na jedan hektar poseju kukuruz šećerac. Nisu se pokajali, iako posla ima mnogo, a kako je vreme prolazilo proširivali su svoju proizvodnju.

Foto: PančevacFoto: Pančevac
Kukuruz se bere na sredini vegetacije, jer ne sme da preraste. Suša će i ovde uzeti svoj danak, jer će prinosi biti trostruko manji od očekivanih, kaže Stojan Jarkovački koji je i osnivač gazdinstva.
– Kod ove proizvodnje je još teže jer se kultura skida ranije i to nam ne dozvoljava da koristimo redovna hemijska sredstva i zaštitu, već sve radimo ručno-od špartanja, plevljenja do branja. Svaki dan dolazimo na njivu i beremo klip po klip koji je sazreo, jer ne može drugačije-kaže Stojan.
Nina i Relja Jarkovački pomažu svojim roditeljima od samog početka osnivanja gazdinstva i svako ima svoje zaduženje u procesu rada. Nina je više zadužena za poslove u kuhinji. Neophodno je i po nekoliko sati raditi jedan isti posao i često joj bude monotono, ali ne žali se:
– U kući najviše pomažem oko početka obrade povrća i pripreme stakla. Perem tegle da bi u njih mogli da pakujemo i spremamo naše povrće koje mama kasnije slaže. Najteže je ponavljanje istog posla mnogo puta, jer dosadi, ali ipak meni je najlakše da to radim- ističe Nina.

Foto: PančevacFoto: Pančevac
Njen brat Relja vodi računa o promociji novih proizvoda, a često je i sa ocem na njivi od ranog jutra do mraka. Kad god može tu je da pomogne:
– Dužnost svakog mladog čoveka u Srbiji je da se brine o svojoj zemlji i svom poreklu.Ovo je nešto što je naše, odakle su moji i moja sestra i ja brinemo o tome. Najviše se bavim društvenim mrežama i pravljenjem materijala i objavljivanjem. To je neka vrsta marketinga i gledam da se u tome što više obučim da bih mogao roditeljima da pomognem da prodaju on lajn – kaže Relja.
Porodica Jarkovački prepoznatljiva je po bebi kukuruzu,ali na novosadskom sajmu poljoprivrede nagrađivane su i njihove teglice sa lukorabom, ljutim grožđem i cveklom sa belim lukom. Bez konzervansa prave i razne voćne džemove i kompote, a kako kažu nastaviće da vode računa o zdravoj hrani spajajući različite ukuse.
(Pančevac/GJ)
Simin Damjanov posetila rekonstruisani pešački most preko kanala Gajger