POBRATIMILI SE KRIVA PALANKA I LESKOVAC Građenje mostova saradnje

08:41

26.10.2022

Podeli vest:

Foto: Privatna arhiva

Na svečanoj sednici Veća povodom Dana oslobođenja opštine Kriva Palanka prvi ljudi Krive Palanke i Grada Leskovca potpisali su Povelju o prijateljstvu i saradnji, kojom je ozvaničeno bratimljenje gradova, započeto kao inicijativa u okviru projekta prekogranične saradnje. Povelju su potpisali gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović i predsednik opštine Kriva Palanka Saško Mitovski.
Saradnja dvaju gradova ostvarena je u okviru uspešne implementacije evropskog projekta „Povezivanje bisera” iz IPA programa za prekograničnu saradnju Severne Makedonije i Srbije.
– Gradimo mostove saradnje, zajednički stvaramo nove inicijative zahvaljujući evropskim perspektivama. U saradnji s našim partnerima i saradnicima iz grada Leskovca, izgradili smo nove potencijale za povezivanje bisera. Projektom koji smo zajednički realizovali Stanečki vodopadi i pešačka staza do Kalin Kamena, lokalitet Lovačka kuća, uređeni su kao nova turistička atrakcija u Krivoj Palanci. Ova saradnja je prerasla u inicijativu za bratimljenje naših dvaju gradova i, na naše veliko zadovoljstvo, danas je ozvaničena i imaćemo još jednu priliku za slavlje. Vrednost prijateljstva s mojim dragim i uvaženim kolegom Cvetanovićem, koje je proisteklo upravo iz projekta „Povezivanje bisera”, neprocenjiva je – rekao je Mitovski.
Projektni timovi opštinskih uprava iz Krive Palanke i Leskovca imaju odličnu saradnju i već je pripremljen novi zajednički projekat, prijavljen na poziv za prekograničnu saradnju, i u prvoj fazi je odlično ocenjen.
– Sarađivaćemo i u oblasti gastronomije, sa utvrđenim dogovorom da već sledeće godine čuveni „leskovački roštilj” gostuje u Krivoj Palanci povodom dana letnjih slava i zaštitnika grada Sv. Joakima Osogovskog. Bratimljenje je došlo prirodno i tek se formalizuje da smo dve srodne opštine sa odličnom saradnjom, koja će trajati i ubuduće i koja će se nadograđivati. To me čini posebno ponosnim jer Kriva Palanka od danas dobija novu bratsku opštinu s brojnim vrednostima i potencijalima. Još jednom zahvaljujem dragom kolegi na ukazanom poverenju i časti – dodao je Mitovski.
Kao i do sada, ali od danas i uz posebnu priliku Leskovčani, kako je rekao, u Krivoj Palanci imaju širom otvorena vrata i srca da se osećaju kao kod kuće.
Očekuje se da će Vlada Republike Srbije uskoro doneti takvu odluku kada je u pitanju i grad Pančevo, koji treba da obnovi svoje bratimljenje s gradom Kumanovom, a na vidiku su i druga bratimljenja našeg grada s nekim makedonskim gradovima.
M. V.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.